Afbeelding
Foto: aangeleverd

Gouda weer in trek bij toeristen: ‘Flink herstel merkbaar’

Algemeen

GOUDA • Gouda is weer in trek bij toeristen. De VVV in de stad ziet sinds afgelopen zomer een flink herstel in het aantal toeristische bezoekers. De bezoekcijfers aan de VVV-balie, de website en de groepsreizen laten weer groei zien. 

“Vooral bezoekers uit eigen land wisten Gouda te vinden in het Gouda750 jaar, maar ook het buitenlandse bezoek nam weer toe”, geeft de VVV aan. “De VVV-balie in De Goudse Waag is deze winter ook voor het eerst dagelijks open.”

Na de lockdown in januari en februari en een kleine dip in de warme augustus maand zijn de aantallen bezoekers aan de VVV iedere maand weer hoger dan in 2019, het laatste normale jaar voor corona. Vorig jaar bezochten 40.000 mensen de VVV-balie in De Goudse Waag. In 2019 waren dat er 45.000.   

Niet alleen de balie, ook de VVV Gouda website welkomingouda.nl werd vaak bezocht. In 2022 had de site 364.500 unieke bezoekers, een groei van 28 procent vergeleken met 2019. “Gouda750 speelde een grote rol in de groei van het bezoek aan de site. Ook is in 2022 ingezet op (online) campagnes.”  

Vanaf de zomer keerden ook de groepsreizen weer naar Gouda terug, zag de VVV, “al heeft het herstel hiervan nog wel meer tijd nodig. In december kwamen meerdere groepen van een Amerikaanse riviercruise naar Gouda om de kerstsfeer in de stad te bewonderen. Het toerisme uit de ons omringende landen kwam vanaf het late voorjaar weer voorzichtig op gang. Duitsland, België en Engeland zijn voor Gouda de top-3 herkomstlanden. Dat was in het afgelopen jaar niet anders. Het aantal Belgische bezoekers is bijna weer op 2019 niveau. Frankrijk blijft nog wat achter, net als Duitsland en Engeland.”