Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Voorstel voor euro donatie per Goudse inwoner haalt het niet, GBG teleurgesteld

Algemeen

GOUDA • Een voorstel tijdens de raadsvergadering op woensdag 8 februari, om een euro per inwoner van Gouda te doneren aan Turkije en Syrië, haalde het niet. De motie werd ingediend door Gemeentebelangen Gouda, samen met de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Ook de ChristenUnie, D66 en de PvdA stemden voor, toch haalde de motie geen meerderheid.

De aanleiding voor de motie zijn de recente aardbevingen in Turkije en het noorden van Syrië. ‘Een humanitaire ramp tot nu toe met 11.000 doden en 40.000 gewonden. Ook hier zijn inwoners van Gouda zijn aan het inzamelen om naar het rampgebied toe te sturen,’ lichtte Rustem Cetin, de motie toe. Het geld zou gaan naar noodhulp van het Rode Kruis in het getroffen gebied.

Een aantal partijen worstelden met het voorstel. Zo reageerde Sjane Marie Koppers, fractievoorzitter van GoudaPositief: ‘Deze woorden doen weer beseffen wat een gigantische ramp daar gaande is. Maar dit vinden we geen taak van de gemeente.’ Koppers stelde voor om gezamenlijk een oproep naar inwoners te doen om te doneren. D66 wees op een eerder voorstel, dat in de coronaperiode werd gedaan, om geld naar ontwikkelingslanden te sturen voor vaccinaties dat toen is weggestemd. ‘Het is lastig uitleggen om voor de ene crisis wel, en de andere niet, je portemonnee te trekken.’ Ook de ChristenUnie noemde het een ‘dilemma’: ‘We vinden het geen taak voor ons als gemeente Gouda.’ De partij stemde daarom verdeeld.

Uiteindelijk stemden 19 raadsleden voor en 15 tegen, waarmee de motie verworpen werd. Rustem Cetin reageert teleurgesteld: ‘De democratisch tot stand gekomen besluitvorming van deze motie zal bij menig Gouds gemeenteraadslid maar ook bij de Goudse getroffen inwoners, die familieleden of vrienden verloren zijn, nog lang in zijn of haar geheugen gegrift staan.’