woensdag 8 februari

Workshop over wachtwoorden
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Workshop voor senioren over wachtwoorden. Wachtwoorden beveiligen je gegevens. Maar je moet zelf zorgen dat ze sterk zijn en dat je ze slim bewaart en onthoudt. Besproken worden de valkuilen en mogelijkheden. Deelname kost 5 euro. Aanmelden via www.bibliotheekgouda.nl.

Taxatiemiddag
14:00-16:30 Haastrecht, hotel restaurant Over de Brug. Taxateur Arie Molendijk taxeert deze middag oude boeken zoals oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto's, ansichtkaarten en prenten. De kosten voor een taxatie zijn vijf euro voor één tot ongeveer tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere collecties/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot vijftig euro. Vrije inloop zonder afspraak. Meer informatie: www.molendijkboeken.nl.

Ladiesnight: Magic Mike's Last Dance
19:00/19:15/19:30/20:00 Gouda, Cinema Gouda. In de laatste film uit de Magic Mike series gaat Mike naar Londen voor een laatste uitspatting nadat hij van een rijke socialite een aanbod heeft gekregen dat hij niet kan weigeren. Er blijkt echter meer op het spel te staan dan hij denkt. Met o.a Channing Tatum en Salma Hayek. Geniet van een avondje uit compleet met drankje, hapjes, leuke stand en een goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 9 februari

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

De Andersons - Een mooiere wereld (donderdagmatinee)
14:30 Gouda, Goudse Schouwburg. De Andersons worden geprezen om hun kijk op de wereld, die ze hartstochtelijk en humoristisch vertolken in voorstellingen vol muziek en prikkelende teksten. Een vurig theaterconcert, met prachtige teksten in de geest van de vrijgevochten Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

50+ bios première special: A Man Called Otto
15:00/19:00 Gouda, Cinema Gouda. Otto Anderson is een norse weduwnaar met vastgeroeste gewoonten. Hij krijgt te maken met de goedgebekte en hoogzwangere Marisol. Wat volgt is een grappig, hartverwarmend verhaal dat laat zien dat sommige gezinnen bepaald geen alledaagse achtergrond hebben. Met Tom Hanks. Incl. ontvangst met koffie of thee en iets lekkers, met na afloop een drankje naar keuze en bittergarnituur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Pubquiz bij De Beren Gouda
19:30 Gouda, restaurant De Beren, Harderwijkweg 1.
Iedere tweede donderdag van de maand is er een pubquiz bij De Beren. De kosten bedragen vijf euro per persoon. Teams kunnen zich aanmelden via goudarestaurant@beren.nl of telefoonnummer (0182) 744045.

vrijdag 10 februari

Cursus Windows
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. In deze cursus leren deelnemers vanaf het begin werken met een computer. Ook komen de mogelijkheden van internet en het gebruik van mail aan bod. Er zijn vijf bijeenkomsten: op 10 februari, 17 februari, 24 februari, 3 maart en 10 maart. Leden van de bibliotheek en/of SeniorWeb betalen 20 euro. Niet-leden betalen 25 euro. Aanmelden/meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl.

Pubquiz in Theater Concordia
20:30 Haastrecht, Theater Concordia. Tijdens deze Concordia-quizavond strijden teams om smakelijke en vermakelijke beloningen. Het theater is gevuld met 33 teams van max. vijf deelnemers (14+). Kaarten (à 25 euro per team) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Flip Noorman zingt Tom Waits
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Flip brengt op eigenzinnige wijze de dronken pianoballades en het dumporkest van Tom Waits naar het theater. Hij bewees al een begenadigd vertaler van het werk Cohen te zijn; in dit programma doet hij er nog een schepje bovenop en is alles in het Nederlands. Flip zingt Waits… Hijs dat vod! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 11 februari

Valentijnswandeling
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Het Goudse Gidsen Gilde houdt een stadswandeling rond het thema liefde. Deze themawandeling belicht historisch Gouda van zijn meest romantische kant. Hoe vond men in vroeger tijden een partner? Wat vroegen kerk en overheid van geliefden? Waar komt ons Valentijnsfeest eigenlijk vandaan? Waar komt de traditie van de trouwring vandaan? Naast alle 'roze' kanten van de liefde is er ook ruimte voor verhalen over de schaduwkant van de liefde: jaloezie, ontrouw en scheiding. Deelnemers: maximaal 20 personen. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Werkplaats op zaterdag
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De activiteit begint om 14.00 uur. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 11 februari maken kinderen vanaf 6 jaar samen met Celine en ManHong een automaat. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Britten in Goudse Sint-Jan
16:00 Gouda, Sint-Jan. Concert met Vocaal Ensemble o.l.v. stadsorganist Gerben Budding en Geerten Liefting (orgel). Uitgangspunt voor dit programma is ‘Rejoice in the Lamb’ van Benjamin Britten, geschreven voor koor, solisten en orgel. Daarnaast klinkt o.a. muziek van jubilaris William Byrd. Toegang vrij met een entreebewijs van de kerk. Voor Rotterdampas-houders, Museumkaart-houders en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.

Opera2Day & New European Ensemble - De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Reis mee door de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook een hoofdrol is weggelegd voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Blues Festival Concordia
20:15 Haastrecht, Theater en Grand Café Concordia. De bands Paardekooper, Long Way Blues en de Red Salmon Bluesband spelen op de negende editie van Blues Festival Concordia. Ze zijn verdeeld over drie podia. Het betreft een sta-concert. Kaarten (à 15 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zondag 12 februari

Open dag van verstilling
10:00 Gouda, Het Vijfde Huis, Jac. P. Thijsselaan 45. Integraal programma waarbij er een aantal workshops met het thema 'Verstilling' kunnen worden gevolgd. Naast een gezamenlijke cacao ceremonie als opening van de dag, een gezonde lunch en een verassing bij de afsluitende ceremonie. Er wordt een bijdrage gevraagd van 45 euro (ochtend/lunch/middag) of 20 euro (alleen middag, vanaf 13.00 uur) om deze open dag te kunnen bekostigen. Meer informatie staat op www.hetvijfdehuis.nl of is te verkrijgen via info@hetvijfdehuis.nl of 06-41773963. Aanmelden op www.chipta.com/tickets/organizer/6103712/events.

Thomas Beijer - Klassiek op zondag
12:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Thomas Beijer is pianist, componist, schrijver en animatietekenaar en is dus met recht een multitalent te noemen. Ook won hij de Nederlandse Muziekprijs 2022. Een uitgelezen kans om hem ook in Gouda te bewonderen want hij heeft al een uitnodiging voor het Concertgebouw op zak. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Carnavalsmiddag
13:30-16:30 Reeuwijk, De Brug. De IJsselstampers houden weer hun jaarlijkse carnavalsmiddag. Met een loterij, een optreden van een artiest en er speelt een blaaskapel. De toegangsprijs is vijf euro.

Jubileumconcert
14:00 Haastrecht, Hervormde kerk. Mannenkoor Gouda's Liedertafel geeft een jubileumconcert. In het programma werken als Das Morgenrot uit 'Nabucco' van G. Verdi, Wolga Ei Oechnjem van Sj. Djesachar, delen uit Deutsche Messe van Fr. Schubert en Abendfrieden van Fr. Schubert. Verder moderne muziek zoals Wonderful World, Jacobs ladder, Rivers of Babylon, If I only had time en Conquest of Paradise. Toegang: 10 euro (tot 18 jaar gratis). Kaarten zijn te koop op www.liedertafel.nl, via 06-27197357 of aan de kassa (alleen contant).

Valentijnsconcert
15:15 Gouda, Sociëteit de Réunie, Oosthaven 17. Topcellist Johannes Burghoff omringt zich met de cellisten Alexandre Bughin, Camille Ledocq, Eugenie Defraigne en Luc Tooten. Zij brengen het verhaal van de gepassioneerde liefde met Latijns-Amerikaanse en Spaanse muziek ten gehore. Geschreven door beroemde 20e-eeuwse componisten, die westerse klassieke muziek, barok en zelfs jazz wisten te verbinden met volksmuziek van o.a. Brazilië, Argentinië, Mexico en Cuba. Op het programma staan werken van Heitor Villa-Lobos, Manuel De Falla, Enrique Granados, Astor Piazzolla, José Bragato, Arturo Márquez, Mariano Mores. Meer informatie/kaartverkoop: www.goudsekamermuziekconcerten.nl.

Benefietconcert
15:30 Gouda, Apostolisch Genootschap, Willem Bontekoesingel 1. Sander Lekkerkerk (vleugel) en Anne Sophie van Riel (altvioliste) spelen muziekstukken van: Felix Mendelssohn, Johannes Brahms, Robert Schumann, Franz Liszt, Zoltán Kodály en Joseph Haydn. De entree is gratis. Een donatie na afloop van het concert wordt op prijs gesteld. Deze donatie komt volledig ten goede aan de stichting Wereldwijd voor kinderen.

maandag 13 februari

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

dinsdag 14 februari

Computervragenuurtje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Energie-pubquiz
20:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Energiecoöperatie Gouda houdt op Valentijnsdag een 'hartverwarmende' energie-pubquiz. Duo’s kunnen hun kennis testen op het gebied van energie, andere energieke Gouwenaars ontmoeten en kans maken op leuke prijzen. Deelname is gratis. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan op www.energienetwerkgouda.nl/energiepubquiz.

André Kuipers - Op Reis Naar De Toekomst
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Zet jij straks ook stappen op de maan? Wanneer landen we op Mars? Vinden we buitenaards leven? Eén ding is zeker: astronaut André Kuipers vertelt als geen ander over de toekomst van het reizen in de ruimte. Een kleine stap naar het theater maar een reuzensprong de toekomst in! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 15 februari

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Kinderboekencafé
16:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Het Kinderboekencafé is deze keer speciaal voor leerkrachten van groep 1 en 2. Te gast is Loes Riphagen, onder andere bekend van ‘Coco kan het!’ (prentenboek van het jaar 2021). Ze vertelt over haar boeken, over het belang van voorlezen en er wordt een eigen Coco gemaakt, die later op school ook gemaakt kan worden. Er is gelegenheid om boeken te kopen. Het Kinderboekencafé is gratis. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/kinderboekencafe.

Hogwarts Legacy
19:00-21:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Binnenkort verschijnt Hogwarts Legacy. Deze nieuwe game van Warner Bros speelt zich af in de magische wereld van Harry Potter. Als speler kun je de wijde omgeving rondom Zweinstein verkennen, ruim 100 jaar voordat Harry Potter geboren wordt. De Chocoladefabriek houdt een avond over dit spel. Het is te bekijken in de Jeugdwerkplaats. Ook is er een quiz met een mooie prijs. Verder kan er een VR-spel worden gespeeld. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/hogwarts

Wolfgang, het wonderjong - Theateralliantie & Theater Oostpool
19:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Een sprankelende familievoorstelling van Pieter Kramer over Mozart en zijn leven als kindster én recalcitrante puber. Muziektheater vol rake noten, puberverlangens en hartstochtelijke vriendschappen. Met liedjes van Theo Nijland, gebaseerd op Mozarts muziek. Ook op donderdag 16 februari. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Leesclubavond
19:30 Gouda, bibliotheek, Klein Amerika 20. De bibliotheek Gouda heeft een eigen leesclub: Over boeken gesproken. Steeds staat een ander (non-fictie)boek centraal. Op 15 februari wordt ‘Het geschenk’ besproken, waarin toonaangevend psycholoog Edith Eger – bekend als de ballerina van Auschwitz – lezers begeleidt op een universele reis naar vrijheid en genezing. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/geschenk.

The Royal Opera - Il Barbiere di Siviglia
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Live relay vanuit The Royal Opera House in Londen. De vermakelijke en ondeugende opera buffa van Rossini is een vocaal vuurwerk, met geliefden die plannetjes beramen en een barbier die het heel druk heeft. Ook te zien als encore op zondag 26 februari om 11.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 16 februari

Regenboogcafé
20:00-22:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Iedere derde donderdag van de maand is er het Regenboogcafé in Cultuurhuis Garenspinnerij, i.s.m de Regenboog Alliantie. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten, een drankje drinken, met elkaar in gesprek gaan of spelletjes spelen. Uiteraard geeft het cultuurhuis een cultureel tintje aan deze avonden. De Regenboog Alliantie Gouda is belangenbehartiger voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans, intersekse, queer, aseksueel en iedereen die zich hier op een of andere manier in herkent (lhbtiqa+).

Remy Evers - Gewoon Remy
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Remy Evers (winnaar Cameretten 2019) doet de ultieme poging om iets van het leven te maken. Hij barst van de energie en staat te popelen om de wereld te ontdekken, maar eerst moet hij nog even Prins Carnaval worden om zijn overleden vader te eren. Absurdistisch, beeldend en met een vleugje engagement. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.