Statenleden stellen vragen over situatie A12

gouda •  Statenleden Willem Minderhout (PvdA) en Robert Klumpes (GroenLinks) hebben vragen ingediend bij de provincie over de overlast die bewoners ervaren bij de A12. De werkgroep A12, bewoners van de noordelijke rand van Gouda en Bodegraven/Reeuwijk, overhandigden vorige maand een petitie tegen het geluidsoverlast dat zij ervaren aan het college en de raad. De petitie werd door 1757 mensen ondertekend, die last hebben van de A12 en de fijnstofproblematiek.

De problemen waar de werkgroep zich voor inzet spelen al sinds de jaren ‘80. Sindsdien zijn er verschillende werkgroepen geweest. Problemen die bewoners ervaren zijn bijvoorbeeld problemen met slapen, gezondheidsproblemen en kunnen er niet in de tuin zitten. Een groot leefbaarheidsprobleem,  noemt de werkgroep het. De werkgroep pleit voor oplossingen zoals het verhogen en verlengen van de geluidsschermen langs de A12. het gebruiken van geluidsarm asfalt en een verlaging van de maximumsnelheid. 

De verantwoordelijkheid voor de weg valt onder de Rijkswaterstaat. De werkgroep gaf eerder aan dat het niet lukt om met Rijkswaterstaat in gesprek te komen, of tot een goede oplossing te komen. Het onderhoud van de weg staat nu gepland voor 2024. De werkgroep vraagt steun van de gemeente.  

Bijstaan

Indieners Willem Minderhout (PvdA) en Robert Klumpes (GroenLinks) willen weten of de provincie op de hoogte is van de overlast, en of deze gemeente Gouda bij wil staan in het overleg met Rijkswaterstaat om de overlast te verminderen. Ze willen weten welke maatregelen ze eventueel kunnen verwachten.