• Leerlingen van de opleiding Future.
• Leerlingen van de opleiding Future. Foto: Aangeleverd

'De opleiding van de toekomst'

gouda • 'We hebben met VR-brillen gewerkt, een robot bediend, met technisch lego een grijparm gemaakt en geoefend met programmeren,' sommen leerlingen Ramon en Brechje op. Dit schooljaar zijn zij begonnen met Future, een nieuwe opleiding bij de Goudse Waarden. Leerlingen van het vmbo kunnen kiezen voor deze opleiding in het eerste en tweede leerjaar. Een opleiding waarbij het gaat om creatief denken, samenwerken en het toepassen van de nieuwste technologieën. 

De eerste leerlingen zijn inmiddels een poosje onderweg, ze zijn op dit moment met hun derde project bezig. Bij Future werken leerlingen op projectbasis aan vraagstukken die in de toekomst kunnen plaatsvinden. 'Leerlingen zitten in heterogene klassen, waarbij het van elkaar leren centraal staat. Ze werken binnen de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, techniek en kunst aan een vraagstuk,' legt Philip van Leeuwen, afdelingsleider vmbo onderbouw, uit. 'De vraagstukken worden dus vanuit vier perspectieven belicht: zowel het historische, geografische als het creatieve en technische aspect.' Zo werkten de leerlingen aan het vraagstuk: 'Gouda zakt, wat betekent dat voor de toekomst van de stad?'

Leerlingen werpen hun frisse, jonge blik op verschillende thema's. 'Ze komen vaak met innovatieve ideeën, bijvoorbeeld hoe we het water weer omlaag krijgen, of juist de huizen wat hoger.' Ook Brechje en Ramon dachten mee: 'We bedachten een drijvende stad, met verschillende huizen en tuinen,' legt Ramon uit. Aan het einde van een periode presenteren de leerlingen hun ideeën, oplossingen en wat zij geleerd hebben. 

Vandaag hebben ze een biodome gemaakt. 'Dit was eigenlijk de eerste keer dat we alleen moesten werken, we werken veel samen in groepjes,' vertelt Brechje. Samenwerking staat centraal tijdens de opleiding. 'Het is bedoeld voor leerlingen die het leuk vinden om samen te werken, geïnteresseerd zijn in het werken met de nieuwste technologie en nieuwsgierig zijn,' legt van Leeuwen uit. Door de opzet van de opleiding leren de leerlingen samenwerken, denken in creatieve oplossingen, presenteren en omgaan met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Voor nu bijten de leerlingen zich nog even vast in het thema Digital World, toch wel het leukste thema tot nu toe, vinden Ramon en Brechje.