• Wim Faaij (links) en Ivo Oranje bij het kunstwerk.
• Wim Faaij (links) en Ivo Oranje bij het kunstwerk. Foto: Hester Hage

‘Ik kom elke dag met een glimlach binnen’

Algemeen

GOUDA • Bij Activiteitencentrum de Rotonde in Gouda, een onderdeel van Gemivagroep, hangt sinds kort een bijzonder kunstwerk aan de muur. Het is het eindresultaat van een project gestart door Ivo Oranje, leerling bij de Rotonde. Hij wilde een verbindend project starten, waaraan iedereen kon meewerken. Nu vertrekt hij naar een andere locatie en cliënt Wim Faaij wilde dat moment niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Hij laat dan ook met trots het werk zien; op een prominente plek hangt het kleurrijke schilderij dat is gemaakt door zo’n 40 cliënten. ‘Ik kom elke dag met een glimlach binnen,’ zegt Ivo erover.

Ivo werkte anderhalf jaar bij de Rotonde, en zette dit project uit eigen beweging op. ‘Het leuke bij de Rotonde vind ik dat de cliënten hier ontzettend mooie dingen maken. Maar ik miste iets wat de cliënten met zijn allen deden. De cliënten sporten bijvoorbeeld wel samen, maar bij creatief miste ik die saamhorigheid,’ vertelt hij. ‘Ik heb heel lang gepuzzeld, letterlijk, en dit project kwam eruit. Iedereen moest een klein schilderijtje maken, als onderdeel van een groot schilderij. Dat is wat je bijvoorbeeld bij personeelsuitjes vaak doet.’ Een verbindend kunstwerk is het dan ook geworden. 

Gouds
Het is een Gouds kunstwerk, met herkenbare elementen. ‘Ik wilde ook de verbinding met Gouda laten zien,’ vertelt Ivo. ‘Er zitten een aantal echt Goudse dingen tussen: de molen, het stadhuis, het oude Sint Jozefziekenhuis’. Wim Faaij werkte enthousiast mee aan het project. Hij wijst zijn stukje aan: ‘Van echt leer gemaakt,’ licht hij toe. Ivo: ‘Verder gingen de cliënten aan de slag met acrylverf, potlood, hout, stof, je kan het zo gek niet bedenken. Iedereen was individueel onderdeel van een groter iets.’

Beetje druk
Het resultaat is dan ook een bonte verzameling van stoffen, kleuren en tekeningen. ‘Het is wel bijzonder. We zijn een locatie voor cliënten met niet aangeboren hersenletsel. Daarom hoort het een prikkelarme omgeving te zijn. Het is toch een beetje druk geworden, maar de cliënten zijn er trots op.’

Uiteindelijk bepaalde iedereen zijn of haar eigen tempo: de een deed er 2 maanden over, de ander 14 dagen, legt Wim uit. Het resultaat mag er zijn, vindt Wim. ‘Het is prachtig geworden. Het was leuk om te maken en een mooi initiatief. Ivo gaat volgende week naar een andere locatie, maar het schilderij mag hij niet meenemen,’ besluit hij.