• Een student van mbo Rijnland tijdens het flyeren door de wijk.
• Een student van mbo Rijnland tijdens het flyeren door de wijk. Foto: Ercan Sahin

Stijging inbraken bij bepaald type auto’s Gouda: Volkswagen Up! blijkt populair

Algemeen

GOUDA • Het aantal auto inbraken stijgt sinds december in Gouda, merkt het basisteam politie in Gouda. En wel bij een heel specifiek type auto. ‘Het aantal inbraken in Gouda gaat vooral omhoog bij de Volkswagen Up,’ vertelt Ercan Sahin, operationeel expert bij het Basisteam Gouda. In de Volkswagen Up zit een aansluiting voor een navigatiescherm op het dashboard. ‘Eigenaren laten dit regelmatig zitten, waardoor we zien dat het aantal inbraken stijgt.’

In december vonden er 27 inbraken plaats, van 1 januari tot begin deze maand al 40. ‘En het gaat heel specifiek over dit type auto’s. Dat maakt het zo opvallend. De stijging is alleen in Gouda te zien, niet in omliggende plaatsen. We denken dat het één dader of dadergroep is.’ 

Hij vervolgt: ‘Die denken waarschijnlijk: dit is makkelijk. Als je het ruitje inslaat, kun je het makkelijk pakken, en heb je binnen een paar seconden een goed functionerend navigatiesysteem.’ Ook inbraken bij de Skoda Citigo en de Seat Mii stijgen de laatste weken. In dat type auto zit eenzelfde aansluiting voor een navigatiescherm. 

Neemt niet af
In januari is de politie daarom een aantal acties gestart, waaronder flyeren door de wijk. Samen met studenten van het mbo Rijnland, trokken ze de wijken in. De stijging is namelijk niet in een enkele wijk te zien, maar door heel de stad.

‘Natuurlijk doen we ook onderzoek, maar het is ontzettend lastig om daders snel op te sporen. We hopen ook dat mensen preventief maatregelen nemen. Ondanks onze inspanningen neemt het aantal inbraken niet af,’ aldus Sahin.

De politie zet daarom de komende tijd in op voorlichting. ‘We proberen mensen bewust te maken dat ze zelf maatregelen kunnen nemen. Het zijn de logische dingen: haal je navigatiesysteem uit de auto als je hem niet gebruikt, laat geen tassen of elektrische apparaten liggen en laat spullen niet zichtbaar liggen, probeer zoveel mogelijk in de buurt van lantaarnpalen te parkeren.’ Vooral eigenaren van een Volkswagen Up, Skoda Citigo of Seat Mii zijn dus gewaarschuwd.

Sahin roept op om bij verdachte situaties melding te maken bij de politie, dat kan via 112 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).