Op 26 januari was er, tijdens de Nationale Voorleesdagen, een Voorleesontbijt in de bibliotheek. Wethouder Thierry van Vught las voor uit ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’.
Op 26 januari was er, tijdens de Nationale Voorleesdagen, een Voorleesontbijt in de bibliotheek. Wethouder Thierry van Vught las voor uit ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Foto: De Bibliotheek Gouda

Oplossen lozingen mogelijk niet haalbaar

gouda • In Gouda zijn een aantal woningen in de binnenstad niet aangesloten op het riool. Dat geldt ook voor woonschepen in de Museumhaven. Hierdoor worden er nog altijd lozingen in het water gedaan. Daarover heeft de PvdA eerder vragen gesteld, de partij wil dat zowel de woningen als de historische schepen zo snel mogelijk worden aangesloten op het riool.

Dit gaat echter niet zomaar. Al eerder liet een van de bewoners weten dat hier al eerder pogingen toe zijn gedaan door zowel de gemeente als bewoners, en dat het zowel ingrijpende aanpassingen en daardoor hoge kosten met zich meebrengt. ‘Een en ander is echter alle drie de keren gestrand op onoverkomelijke technische eisen en hoge kosten,’ liet oud-bewoner Peter Fokkens weten. Huidige bewoners van de Museumhaven lieten eerder weten verbaasd te zijn over het nieuws, en droegen andere oplossingen aan die volgens hen haalbaarder zijn.

Meerdere projecten

De gemeente is voorlopig niet van plan een onderzoek te starten en laat weten dat het oplossen van het probleem mogelijk niet haalbaar is. Ook de gemeente refereert hier aan pogingen uit het verleden: ‘Er zijn in het verleden al meerdere projecten uitgevoerd om ongezuiverde lozingen aan te sluiten op het gemeentelijke riool. Bij het laatste project zijn panden voor zover mogelijk aangesloten.’ Er is toen ook onderzocht of schepen in de museumhaven konden worden aangesloten. Bij een aantal schepen en panden zijn daarvoor ingrijpende aanpassingen nodig waarvoor uitvoerig bouwkundig onderzoek noodzakelijk is.

Geen budget

De gemeente laat nu weten dat het wel mogelijkheden ziet om onderzoeken welke kosten hier precies gemoeid mee zijn, maar dat er op dit moment geen budget en capaciteit voor beschikbaar is. Dit jaar wordt het huidige Gemeentelijke Riolering Plan (GRP) geëvalueerd met de raad. Het college laat weten dat als de meerderheid van de raad het belangrijk vindt, het kan worden meegenomen in die plannen.

Max de groot, fractievoorzitter van de PvdA, laat het er niet bij zitten. ‘We zullen er, als het GRP besproken wordt, weer voor pleiten dat er geld beschikbaar wordt gesteld om onderzoek te doen. Klaarblijkelijk gebeurt het anders niet. Ik hoop dat men bereid is om een eerste stap te maken. Als we dit definitief willen oplossen, zullen we eerst een grondig onderzoek moeten uitvoeren.'

Hester Hage