Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Reacties op Artikel 'Gouda van het gas in 2040 blijkt onhaalbaar'

Gouda en de energietransitie: nu actie ondernemen loont

Op 28 december verscheen een artikel in het Kontakt (Goudse Post) met de titel “Gouda in 2040 van het gas blijkt onhaalbaar: energietransitie vraagt om landelijke sturing”. We hebben het artikel en het rapport dat daarbij hoort met interesse gelezen. De gemeente is om een reactie gevraagd. Die geven wij graag.

Verduurzamen betekent: isoleren en besparen
We zijn blij dat in het artikel veel aandacht is voor de Goudse aanpak van isoleren en besparen. In het rapport lezen we “Het isoleren van je spouwmuur is behoorlijk uitgekristalliseerd en ook vloer- en dakisolatie zijn betrouwbare investeringen”. Onder de noemer “think out of the box” beschrijft scenario 2 dat je de woning moet verduurzamen zodat je minder gas gaat gebruiken. En dus over kunt stappen op een hybride warmtepomp. Een aanpak waar Rijk en gemeente op dit moment hard aan werken.

Het Rijk heeft de subsidie op de hybride warmtepomp vanaf januari 2023 verhoogd. En de termijn waarbinnen de subsidie kan worden aangevraagd is verlengd naar twee jaar. In Gouda verspreiden we deze informatie via de website www.maakgoudaduurzaam.nl, door berichten op sociale media en via bijvoorbeeld advertenties.

Het Gouds isolatieprogramma biedt hulp bij verduurzamen
Een uitspraak in het artikel is: “Laat grote groepen mensen kleine stappen maken, in plaats van kleine groepen mensen grote stappen”. Daar zijn we het helemaal mee eens. Onze gemeenteraad heeft op 21 december ingestemd met de start van het Gouds Isolatieprogramma. Dat betekent dat we veel woningeigenaren gaan helpen met het nemen van kleine stappen die geld en comfort opleveren.

In het Gouds Isolatieprogramma krijgen hybride warmtepompen na 2024 meer prioriteit. Dit is een belangrijke mogelijkheid om energie te besparen. Voor het gebruik van een hybride warmtepomp is een goed geïsoleerd huis belangrijk. Dus om over een poosje over te kunnen stappen op een hybride warmtepomp, is het slim om nu te starten met verduurzamen.

De gaskraan gaat pas dicht als een wijk daar klaar voor is
Het artikel geeft de indruk dat de gemeenteraad “zomaar” zou kunnen besluiten om “in al haar wijsheid daadwerkelijk in 2040 de gastoevoer in de stad af te sluiten”. Deze informatie klopt niet.

De gemeenteraad kan pas besluiten om de toevoer van aardgas te stoppen nadat de gemeente het samen met een wijk of buurt eens is over de mogelijkheden. Wetgeving geeft gemeenten hiervoor mogelijkheden. Maar regels in de wet zorgen er ook voor dat bewoners worden beschermd. Zodat zij niet voor plotselinge investeringen komen te staan. Uitgangspunt is altijd, dat het haalbaar en betaalbaar moet zijn om over te stappen naar een andere vorm van verwarmen.

Een besluit om de toevoer van aardgas te stoppen heeft een lange voorbereidingstijd nodig. Die voorbereiding doen we samen met inwoners van de buurt waar het over gaat. Zodra de gemeenteraad besluit om in een buurt te stoppen met aardgas, duurt het nog zo’n 8 jaar voordat dit echt mag.

Bewoners hebben vanaf het besluit van de gemeenteraad dus nog jaren de tijd om hun woning aan te passen. Ons advies is om nu te starten met verduurzamen en niet te wachten tot op het laatste moment. Wie nu isoleert bespaart geld op de energierekening. Geld dat weer in nieuwe maatregelen kan worden geïnvesteerd.

De planning loopt tot 2040, maar we moeten nú aan de slag
We houden vast aan ons plan om in 2040 CO2 neutraal te zijn. De bedoeling is dat dan de meeste Goudse woningen klaar zijn om over te schakelen naar een alternatieve vorm van verwarmen.

Zonder aardgas. We onderzoeken stap voor stap in de stad wat de beste mogelijkheden zijn in een wijk of buurt. Techniek ontwikkelt snel dus stap voor stap, buurt voor buurt besluiten nemen is volgens ons de beste aanpak. Samen met bewoners. Zo ontwikkelen we samen een stappenplan naar 2040. Gaandeweg zal duidelijk worden welke mogelijkheden de voorkeur hebben. We raden elke Gouwenaar aan niet te wachten, maar nu al aan de slag te gaan met isoleren, energie besparen en de woning te verduurzamen. Hoe? Dat is voor elke woning anders en hangt af van leefstijl en wensen.

De gemeente helpt
Vraag een gratis advies aan door een energiecoach of een maatwerkadvies voor uw woning. Ook huurders kunnen advies van een energiecoach vragen. Kijk hiervoor op www.maakgoudaduurzaam.nl. Als u vragen heeft over de energietransitie, bel of mail ons gerust op 140182 of energietransitie@gouda.nl.