Herdenking Holocaust op NS station Gouda

gouda • Gouda organiseert een herdenking in de hal van het NS station op de Nationale Holocaust Herdenking, op zondag 29 januari. De herdenking wordt georganiseerd door het Gouds Metaheerhuis, de gemeente en Libertum. Na twee jaar is er weer een fysieke bijeenkomst en iedereen is daarbij welkom.

Onder het motto ‘Nooit meer’ worden eind januari de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Ook in Gouda wordt deze dag stilgestaan bij de Holocaust, om ook naar de toekomst toe onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide. Dit keer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda, waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis eerst naar Amsterdam en Westerbork begon. Een reis die voor velen zou eindigen in een van de vernietingskampen zoals Auschwitz.

Betekenis

Soesja Citroen vertelt samen met kinderburgemeester Roselina Toekoen over de reis van een van de vele getroffen gezinnen: het gezin Gompers in de Wijdstraat, met drie kinderen. Burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Marianne van Praag in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Ook zullen onder meer stadsdichter Jeffrey van Geenen en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis een bijdrage leveren.

De herdenking is op zondag 29 januari van 13.00 tot 14.00.

q  www.goudsmetaheerhuis.nl/holocaust-herdenking-2023