Start kaderhuisarts (uro)gynaecologie spreekuur

gouda • Patiënten met milde (uro)gyneacologische klachten of kleine ingrepen zoals het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje, kunnen hier vanaf nu mee terecht bij een spreekuur. Deze patiënten worden nog te vaak doorverwezen naar het ziekenhuis, terwijl dit niet altijd nodig is. 'De meeste van deze klachten zouden in een huisartsenpraktijk behandeld kunnen worden, alleen niet elke huisarts is even vaardig op dit vlak,' laat Mediis, een regionale organisatie voor huisartsenzorg in Midden-Holland, weten.

Vanaf dit jaar is het daarom mogelijk om voor milde klachten, advies en kleine ingrepen te worden doorverwezen door de huisarts naar het (uro)gynaecologie spreekuur bij een gespecialiseerde huisarts. Mediis heeft in samenwerking met de gynaecologen van het Groene Hart Ziekenhuis en twee regionale kaderhuisartsen op dit vakgebied, het kaderhuisarts (uro)gynaecologie spreekuur opgezet. 

Het spreekuur is bedoeld voor de behandeling van (uro)gynaecologische klachten en anticonceptie. Hierbij kan worden gedacht aan advies over anticonceptie maar ook aan het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje. Patiënten kunnen hier ook heen voor milde verzakkingen en menstruatieklachten, genitale huidklachten én voor SOA’s. De eigen huisarts weet waarvoor de patiënt hier terecht kan. 

Dit spreekuur vindt wekelijks plaats in het Gezondheidscentrum Korte Akkeren in Gouda. De kaderhuisartsen hebben daar een eigen spreekkamer, waar zij op vrijdag hun spreekuur houden. Hierdoor kan de patiënt sneller, dichter bij huis én laagdrempelig worden geholpen. De behandeling valt onder de basiszorg.