• Leerlingen van het Antonius College.
• Leerlingen van het Antonius College. Foto: Sandra Zeilstra

Scholieren Antoniuscollege jagen op groene vlag

Algemeen

GOUDA • De leerlingen van Antoniuscollege mochten er al naar kijken vorige week; de Groene Vlag. Het is de vlag van Eco-Schools, het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Als het aan de leerlingen ligt, wappert de vlag over 2 jaar op het dak van hun school. Dinsdag 17 januari was de officiële aftrap van het duurzaamheidsproject. Briannah uit 2havo was er bij, ze behoorde tot de eerste leerlingen die het initiatief hadden omarmd. Logisch, vond ze: “We moeten met zijn allen echt minder energie gebruiken en CO2 gaan uitstoten, ook hier op school.”

Rector Hanneke Lugtenburg was trots op haar leerlingen en maakte de vergelijking met Greta Thunberg. Met een belangrijk verschil weliswaar: “Zij stopte al op haar 15e met school om het klimaat te redden. Maar dat gaan we niet van jullie vragen, we zijn heel blij dat jullie hier zijn en we hebben jullie nodig.” Ze moedigde de aanwezige leerlingen aan om zoveel mogelijk vrienden te betrekken en ideeën aan te dragen. “Want ook kleine stappen zijn grote stappen.” 

Profijt
Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was er ook, geheel in stijl op zijn groene schoenen. “Het wordt niet beter, we moeten het beter maken”, citeerde hij Claudia de Breij. “En dat is precies wat jullie aan het doen zijn. Slim ook. Want alles wat jullie nu doen om de wereld te verbeteren, daar hebben jullie de rest van je leven profijt van.”

Inspiratie 
De leerlingen leken de aanmoedigingen amper nodig te hebben, ze hadden vooraf al een flinke lijst met ideeën opgesteld. Zoals Kerem uit 4vwo; “Ik heb wat onderzoek gedaan en een zoekmachine gevonden die 80% van de winst aan duurzame projecten uitkeert. Dus ik wil proberen iedereen aan te sporen naar die zoekmachine over te stappen, hopelijk kan het IT-team mij helpen.”

Het leidde meteen tot inspiratie bij Luka uit 1havo: “Misschien kunnen we ook veel minder papier gaan gebruiken.” Of het opladen van mobieltjes afschaffen, opperde één van de aanwezige docenten. Maar dat idee werd weggelachen door Kerem. 

Aan zet
Toen was het tijd om de enorme intentieverklaring te ondertekenen. Rector Lugtenburg was als eerste aan de beurt. “Hiermee beloof ik dat we er echt voor gaan. Jullie mogen van mij en de docenten verwachten dat we meedenken en meehelpen. Maar jullie zijn zelf aan zet!”, drukte ze de leerlingen op het hart. Die schrokken daar niet van en zetten ieder hun handtekening. Terwijl het klaslokaal leegstroomde, bleven zij nog zitten om te bepalen welke stappen ze als eerste gaan zetten. Op naar de Groene Vlag!

Remco van Gastel