• De band Windfall speelt zondagmiddag 22 januari in Theater Concordia in Haastrecht.
• De band Windfall speelt zondagmiddag 22 januari in Theater Concordia in Haastrecht. Foto: aangeleverd

woensdag 18 januari

Leesclub over ‘De omwenteling’ van Suzanna Jansen
19:30 Gouda, bibliotheek, Klein Amerika 20. Op 22 januari om 15.30 uur is er in de Goudse Schouwburg een literair café met schrijfster en verteller Suzanna Jansen. Ter voorbereiding hierop is er een leesclubavond in de bibliotheek over haar boek ‘De omwenteling’. Zie ook: www.bibliotheekgouda.nl/omwenteling.

donderdag 19 januari

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Koefnoen Live - Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 16 seizoenen op tv, trekken Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot van Koefnoen nu met bekende én nieuwe imitaties het theater in. Vol vertrouwde types als Ipie, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

The Royal Ballet - Rode Rozen en Tortilla's
20:15 Gouda, Cinema Gouda. Vertoning van een eerder opgenomen voorstelling. Het nieuwe, volledige ballet van Christopher Wheeldon brengt het magisch realisme van deze beroemde modern Mexicaanse roman naar The Royal Ballet. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Benja Bruijning - Een leven
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In dit persoonlijke en ontroerende stuk van Nick Payne spelen twee grote levensgebeurtenissen zich kort na elkaar af: de geboorte van zijn kind en het overlijden van zijn vader. Benja Bruijning, die iets soortgelijks meemaakte, staat hiermee voor het eerst solo op het toneel. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 20 januari

Koefnoen Live - Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 16 seizoenen op tv, trekken Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot van Koefnoen nu met bekende én nieuwe imitaties het theater in. Vol vertrouwde types als Ipie, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 21 januari

Werkplaats op zaterdag
14:00-17:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er voor kinderen ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De activiteit begint om 14.00 uur. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 21 januari maken kinderen van 8 tot 12 jaar onder begeleiding van ManHong en Niels een mobile om aan hun plafond te hangen. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Orgelconcert
16:00 Gouda, Sint-Jan.
Orgelconcert door Evan Bogerd (organist Westerkerk te Amsterdam).

Gelukzoekers op Sumatra - Stefan Rokebrand, Yara Alink e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Gelukzoekers op Sumatra toont de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Duik in een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Een ode aan Ramses Shaffy in Het Kwartier
20:30 Stolwijk, Het Kwartier. Met het programma 'Ik blijf hier' brengt Niels van der Gulik een ode aan het repertoire van Ramses Shaffy, vergezeld van drie topmuzikanten. De bekende nummers van Shaffy komen in deze theatervoorstelling weer volledig tot leven. Tickets à 17,50 euro zijn te reserveren via de website www.hetkwartierstolwijk.nl.

zondag 22 januari

Channa Malkin & Izhar Elias - Klassiek op zondag
12:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In dit vurige programma vormen Spaanse liederen de rode draad. Met werk van Rodrigo, Albeniz, Granados, Tarragó, Albeniz en Torroba. Eén melodie zal zeker niet ontbreken: het thema uit Rodrigo’s tweede deel van Concierto de Aranjuez, een van de meest beroemde gitaarcomposities aller tijden. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Live op zondag: Windfall
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. De band Windfall speelt muziek uit de jaren zestig en de top van country. Een middag luisteren, bijpraten onder het genot van een drankje en voor wie wil: veel dansplezier. Kaarten (à 10 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Gouds Literair Café - Suzanne Jansen
15:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken, zoals 'Het pauperparadijs', onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen - armoede, de positie van vrouwen, de noodzaak om kunst te maken. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

maandag 23 januari

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Soepuurtje
18:00 Gouda, Buurtpunt Zoutman, Zoutmanplein 6a. Boek en Troost heeft maandagavond de beschikking over de huiskamer in Buurtpunt Zoutman om extra activiteiten aan te bieden aan mensen die een geliefde missen door de dood. Er worden diverse kortdurende activiteiten gehouden op het gebied van creativiteit, lotgenotencontact voor specifieke doelgroepen en boeken. 23 januari starten deze activiteiten met een Soepuurtje, waar lotgenoten gezamenlijk een kopje soep met brood kunnen nuttigen. Ook liggen er boeken ter inzage, kan er kennis worden gemaakt met Boek en Troost en is er informatie te verkrijgen over de verschillende activiteiten. www.boek-en-troost.nl

Lezing: 'Op reis met de trekschuit'
20:00 Gouda, Sociëteit Concordia, Westhaven 27. Historicus Marloes Wellenberg geeft bij de historische vereniging Die Goude een lezing over de aanleg van het trekvaartensysteem in de toenmalige Republiek. Ze zal ingaan op de specifieke kenmerken van deze vorm van vervoer en sporen ervan in het landschap. Verder is er aandacht voor erfgoed langs de trekvaarten, de strenge regels waar schippers (en passagiers) zich aan moesten houden, beroemdheden die met de trekschuit reisden, de nachtschuit en het zogeheten ‘schuitepraatje‘. Dit laatste is een literair genre dat ontstond naar aanleiding van reizen met de trekschuit. De lezing is gratis bij te wonen.

dinsdag 24 januari

Expositie Fotokring Groene Hart
9:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Fotokring Groene Hart bestaat vijf jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum houdt de kring van dinsdag 24 januari t/m donderdag 16 februari een expositie waar de leden hun werk presenteren. De kring bestaat uit hobbyfotografen die om de drie weken samenkomen om het gemaakte werk met elkaar te bespreken. Ook organiseren de leden regelmatig foto-excursies en kiezen ze gezamenlijke thema’s. Openingstijden expositie: op werkdagen van 9.00 tot 22.30 uur; zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Computervragenuurtje in De Walvis
10:30 Gouda, ‘t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

donderdag 26 januari

Voorleesontbijt
9:00-10:00 Gouda, bibliotheek. Speciaal voor peuters en kleuters zijn er van 25 januari tot en met 4 februari de Nationale Voorleesdagen. Bibliotheek Gouda organiseert allerlei activiteiten, waaronder een voorleesontbijt op 26 januari. Wethouder Thierry van Vugt leest voor uit het Prentenboek van het jaar: ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Marike van Mirakel Musicaltheater zorgt voor een speels element. Het ontbijt is gratis. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/voorleesontbijt. Er kan één volwassene per kind mee. Ook een knuffel mag mee.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Lezing over muggen in tijden van klimaatsverandering
20:00 Gouda, infocentrum Heempad, Ridder van Catsweg t.h.v. nr. 325, achter de Prinsessenflats. De KNNV, Vereniging voor Veldbiologie in Gouda en omgeving, houdt een lezing over muggen in tijden van klimaatsverandering. Door de verhoging van de temperatuur gaan hier muggen voorkomen, die ongewenste ziekten kunnen overbrengen. Zo wordt tegenwoordig de Tijgermug waargenomen die o.a. knokkelkoorts kan overbrengen. De lezing wordt gegeven door Maarten Schrama, ecoloog aan de universiteit Leiden. Toegang is gratis.

vrijdag 27 januari

Opvliegers: Girls on Fire - Antje Monteiro, Joanne Telesford en Hilke Bierman
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Opvliegers zijn terug met een show vol bekende hits en zeer herkenbare verhalen. Hoe lang kan Antje nog ontkennen dat ze in de overgang zit? Wat maakt Joanne zo'n hippe oma en is het waar dat Hilke worstelt met haar corrigerend ondergoed? Nooit gaven deze drie dames zich zo bloot. Hét vriendinnenuitje van het jaar! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Fleetwood Mac tribute in Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Fleetwood Mac-tributeband Mirage bestaat uit vijf muzikanten, die uit liefde voor Fleetwood Mac de koppen bij elkaar gestoken hebben om de gouden hits van weleer nieuw leven in te blazen. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 28 januari

Nationaal Theaterweekend
12:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Tijdens het Nationaal Theaterweekend is er in de Goudse Schouwburg van alles te doen. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek en verrassende acts. De meeste activiteiten zijn gratis en de voorstellingen kosten dit weekend slechts 10 euro. Kijk voor het programma op www.goudseschouwburg.nl.

Werkplaats op zaterdag
14:00-17:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er voor kinderen ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De activiteit begint om 14.00 uur. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 28 januari gaan kinderen aan de slag met LEGO. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Orgelconcert
16:00 Gouda, Sint-Jan.
Orgelconcert (verzoekprogramma) door Gerben Budding (stadsorganist Gouda en kerkmusicus St.-Jan).

Muziek: André Rieu in Dublin
19:45 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee met André, zijn Johann Straussorkest, de sopranos, tenors en andere gasten voor een fantastische viering vol romantische melodieën, populaire klassiekers, feestnummers en natuurlijk de geliefde walsen. Neem je geliefden mee naar de bioscoop voor een unieke ervaring vol muziek en dans, opgenomen in ‘het land van de honderdduizendmaal welkom!’. Céad Míle Fáilte! Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

zondag 29 januari

Snertwandeling Haastrecht/Vlist
10:30 Haastrecht/Vlist, start op het Concordiaplein in Haastrecht. Wandelen en Fietsen Krimpenerwaard organiseert onder begeleiding van gids Maurice Kruk een wandeling door het landschap van Haastrecht en Vlist. Kruk vertelt o.a. over de historie en over de planten en dieren die er leven. Halverwege de wandeling wordt een ‘snertlunch’ genuttigd bij de Vlisterstee in Vlist. Start is om 10.30 uur vanaf het Concordiaplein in Haastrecht. De kosten bedragen 22 euro (incl. lunch). Aanmelden op www.abeloffice.nl.

Muziek: André Rieu in Dublin
10:45/13:30/16:15 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee met André, zijn Johann Straussorkest, de sopranos, tenors en andere gasten voor een fantastische viering vol romantische melodieën, populaire klassiekers, feestnummers en natuurlijk de geliefde walsen. Neem je geliefden mee naar de bioscoop voor een unieke ervaring vol muziek en dans, opgenomen in ‘het land van de honderdduizendmaal welkom!’. Céad Míle Fáilte! Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Nationaal Theaterweekend
12:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Tijdens het Nationaal Theaterweekend is er in de Goudse Schouwburg van alles te doen. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek en verrassende acts. De meeste activiteiten zijn gratis en de voorstellingen kosten dit weekend slechts 10 euro. Kijk voor het programma op www.goudseschouwburg.nl.

Voorleeswedstrijd
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tijdens de grote Goudse opa-en-oma-voorleeswedstrijd lezen z'n tien 10 mensen voor. Een jury, die natuurlijk bestaat uit kinderen, bepaalt wie dat het beste doet. Juryvoorzitter is Bart Jansen (voorheen eigenaar van boekhandel Verkaaik). De winnaar gaat met Bart en de Boekfiets op vier woensdagen naar basisscholen toe om daar voor te lezen en boeken uit te delen. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

'Verhalen met muziek, muziek met verhalen'
14:00 Haastrecht, 't Raedthuys. De Haastrechtse Kring houdt de bijeenkomst 'Verhalen met muziek, muziek met verhalen'. Met pianist Geert Omta. Liefhebbers van klassieke muziek zullen het wel herkennen: je hoort de muziek en je vraagt je af: wie heeft dat ook alweer gecomponeerd en wat heeft hij nog meer gecomponeerd. Maar ook: wanneer leefde die componist eigenlijk en wie waren zijn tijdgenoten en wat gebeurde er, bijvoorbeeld, tijdens zijn leven in de wereld om hem heen? Allemaal 'weetjes' die het plezier in het luisteren alleen maar kunnen doen toenemen. Toegang: 22,50 euro; voor donateurs van de Haastrechtse Kring 20 euro. CJP en jongeren tot 18 jaar gratis. Kaarten via www.haastrechtsekring.nl of aan de kassa.

dinsdag 31 januari

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

The Prom - Pia Douwes, Joke de Kruijf e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het ultieme musicalfeest voor jong en oud met onweerstaanbare muziek, een hartverwarmend verhaal en verrukkelijke humor. Speld je corsage op, grijp je danspartner en gooi die jazz hands in de lucht, want… het is tijd voor een feestje! Deze Broadwaymusical won de Drama Desk Award voor beste musical. Ook te zien op woensdag 1 en donderdag 2 februari. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 2 februari

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdag van 14.00-16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone.