Deelnemers vlechten hun haren.
Deelnemers vlechten hun haren. Foto: Sandra Zeilstra

Vlecht aan vlecht voor vrouwen in Iran

gouda • Power of the Braids heet de performance die op zaterdag 14 januari in Museum Gouda te zien was. 65 vrouwen (en een paar mannen) vlochten hun haren aan elkaar en liepen door het Museum. Kunstenares Astera Mortezai bedacht het initiatief naar aanleiding van de gebeurtenissen de laatste maanden in Iran. 

In september vorig jaar werd Mahsa Zhina Amini vermoord door de moraalpolitie in Iran. Op een laatste foto van haar is te zien dat zij een lange vlecht in haar haren heeft. Astera Mortezai, die nu in Gouda woont, is geboren in Iran. Ze besloot om deze performance in Gouda te organiseren en riep vrouwen en mannen op om deel te nemen. 65 mensen gaven daar gehoor aan. ‘Dit is wat kunst doet, het brengt de samenleving tot leven, het roept tot actie aan, ook al is het een klein gesprek,' zegt Mortezai over de performance. Ze vervolgt: ‘Mijn persoonlijke reden om dit te doen is wat er gebeurt in Iran, als een Koerdische vrouw weet ik hoe belangrijk het is om mooie vlechten te hebben voor een Koerdische vrouw.' 

De performance duurde ruim een uur. Deelnemers vormden een lint en liepen vanaf het Ruim, het deel waar schutterstukken hangen, door het museum naar de tuin. Daar eindigden ze, door samen in de tuin te roepen: ‘Vrouwen, leven, vrijheid'.

Hester Hage