•
Foto: Aangeleverd

Boerderij Gouda sluit deuren in mei

gouda • Zorgboerderij Gouda was een van de eerste plekken waar cliënten terecht konden om mee te werken in een gemengd bedrijf. De boerderij is onderdeel van Gemiva. Het bestuur laat weten dat verschillende factoren een rol spelen in de beslissing om te sluiten. De locatie sluit definitief op 1 mei dit jaar.

De boerderij is jarenlang gevestigd aan de Bloemendaalseweg. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen er wonen en werken en meewerken in een gemengd bedrijf. Op de locatie werden koeien en vleesvarkens gehouden, kaas gemaakt, er was een moestuin en een winkel waar producten van de boerderij werden verkocht. 

Andere dagbesteding

Op de boerderij wonen 5 cliënten en dagelijks komen er 5 cliënten voor dagbesteding. Daarnaast werken er 8 medewerkers en 7 vrijwilligers op de locatie. De bewoners zullen binnenkort verhuizen en ook de winkel zal sluiten. 

'We vinden het een verdrietige situatie en spannen ons tot het uiterste om ervoor te zorgen dat de cliënten, bewoners en medewerkers tijdig een respectievelijk andere dagbesteding, woning, werkplek hebben,' laat de stichting weten. 

'De bewonersgroep veranderde door de jaren heen,' laat Gemiva weten. Een van de appartementen stond bijvoorbeeld al jaren leeg. 'En daarmee ook de interesse in het boerenwerk. We stopten met het zelf maken van kaas, de veestapel werd kleiner, sommige bewoners kozen voor dagbesteding elders. De boerenzonen (en dochters) waar de boerderij voor opgericht is kiezen niet meer voor het boerenbedrijf.'

Niet haalbaar

Naast deze ontwikkelingen, had de boerderij ook te maken met verliezen vanuit de verkoop. Ook is een noodzakelijke renovatie van het woongedeelte van de boerderij nodig, om het te laten voldoen aan de hedendaagse eisen. 'Gelet op het karakter van het pand is dit niet haalbaar,' aldus Gemiva. 

'We realiseren ons ook dat de boerderij een lokale functie in Gouda heeft, de boerderijwinkel zorgt voor een dagelijks vers aanbod van producten van de boerderij en andere landelijke producten'. In maart wordt het assortiment afgebouwd en sluit ook de winkel.

q www.gemiva.nl/locaties/boerderij-gouda