• Leerlingen in de nieuwe collegezalen in de Goudse Waarden.
• Leerlingen in de nieuwe collegezalen in de Goudse Waarden. Foto: MNO Photo

Open huis bij nieuw gebouw de Goudse Waarden

gouda • De Goudse Waarden opende vorige week dinsdag het verbouwde gebouw aan de Heemskerkstraat, waar de mavo-, havo- en vwo leerlingen les krijgen. 

Het gebouw past nu beter bij de kernwaarden waar de school achterstaat, vertelt rector Peter van Dijk. Een voorbeeld: de trap aan de hoofdingang loopt niet helemaal in een rechte lijn en tussen de treden door loopt een brede baan voor rolstoelen. Het staat voor de inclusiviteit van de school. 'Hier zitten altijd veel leerlingen in het zonnetje,' vertelt van Dijk. 'Maar het bleken vroeger de hoogste in de pikorde te zijn. Wie een plekje kon veroveren, zat op de beste plaats. Nu is de trap breder, er is voor iedereen plek. En leerlingen in een rolstoel kunnen tussen hun vrienden zitten. Ook kunnen ze via de hoofdingang naar binnen en zo normaal mogelijk meebewegen. Op allerlei manieren hebben we geprobeerd om iedereen zich thuis te laten voelen.'

Het gebouw is flink verduurzaamd. Het is bijvoorbeeld gasloos; er stroomt water heen en weer; in de zomer koud water richting een verwarmde bak, in de winter andersom. De school is geïsoleerd met oude spijkerbroeken, die onder andere zijn opgehaald tijdens de 'Go Green With Your Jeans' actie vorig jaar waar leerlingen en inwoners werden opgeroepen hun oude spijkerbroeken in te leveren. Het gebouw heeft nieuwe gymzalen, een cultuurplein waar verschillende groepen tegelijk les kunnen krijgen en overal door de school zitplekken voor leerlingen die rustig willen werken. 

De leerlingen zijn er blij mee. Twee jaar vertoefden zij in het oude kazernegebouw, om de hoek van de Heemskerkstraat. 'We komen er nu pas achter dat we eigenlijk lang niet echt in een schoolgebouw zaten. We zaten in een oud kantoorgebouw, dat is toch een andere sfeer,' legt Van Dijk uit. 'Nu kunnen we met z'n allen in de aula zitten. Ik zag overal door de school blije gezichten. De jongere leerlingen vroegen zich af of dit wel het goede gebouw was, die waren hier natuurlijk nog nooit geweest.'

De school wordt officieel geopend op 7 maart dit jaar. 'Iedereen is welkom: leerlingen, oud-leerlingen, maar ook buurtbewoners of geïnteresseerden die het nieuwe gebouw willen zien,' zegt van Dijk. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de website. Ook is er open huis op 3 februari voor kinderen uit groep 7 en 8 op beide locaties van de school.

q www.goudsewaarden.nl