Toegankelijkere Rotterdampas voor Gouda

gouda • Het college wil de Rotterdampas toegankelijker maken voor minima, daarvoor is een voorstel naar de raad gegaan. 'Daarmee wordt het voor financieel kwetsbare huishoudens makkelijker om mee te blijven doen,' laat de gemeente weten. 

Gezinnen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm kunnen de pas al tegen een goedkoper tarief aanschaffen. Nu wil het college de norm verhogen naar 130 procent van de bijstandsnorm. Ook wil het college een middentarief invoeren voor inwoners met een inkomen tussen de 130 procent en de 150 procent van die norm, voor dit jaar zal dat 50 procent van het reguliere tarief zijn. 

Volwassenentegoed

Daarnaast wil het college een volwassenentegoed invoeren van 50 euro voor mensen met een laag inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm. 'We denken er aan om dat tegoed in dezelfde winkels te laten gelden als het jeugdtegoed,' zegt wethouder Rogier Tetteroo. 

Focus

'Een aantal jaren geleden verschoof de focus in het armoedebeleid van volwassenen naar de jeugd. Daardoor raakten volwassenen een bepaald bedrag per maand kwijt. Natuurlijk zijn er goede ontwikkelingen in het armoedebeleid, maar je pakt ook iets af van anderen. Dat is niet aan dovemans oren gericht geweest. Daarom stellen we nu voor om ook een volwassenentegoed in te voeren.'

Het voorstel wordt op 18 januari tijdens de commissievergadering besproken. Op 8 februari hoopt de raad een definitief besluit te nemen.