• Silas Houtman, Julia Schutten en Thomas Heikoop.
• Silas Houtman, Julia Schutten en Thomas Heikoop. Foto: aangeleverd

'Muziek is voor ons uitlaatklep'

gouda • Het Goudse nederpopbandje Driewieler laat zich qua geluid en het verhaal dat het vertelt, moeilijk in een hokje vangen. De nummers hebben invloeden vanuit de kleinkunst, maar tegelijk ook iets popachtigs over zich. "Eerlijk zijn over wat je maakt, met toch ook een hippe sound. Verfrissend en soms bloedserieus."

In november kwam de eerste EP van Driewieler uit, getiteld 'Relatietherapie'. "Het schrijven van de nummers was een uitlaatklep voor onszelf", geeft bandlid Thomas Heikoop (zang en trompet) aan. "Teksten uit het leven gegrepen over liefde en relaties, weliswaar met een knipoog. Wat we horen is dat mensen zichzelf toch herkennen in de serieuze ondertoon, terwijl het vaak best gedetailleerde persoonlijke verhalen zijn. Zij hebben dan waarschijnlijk net zo'n turbulent liefdesleven als wij."
Naast Thomas wordt Driewieler verder gevormd door Julia Schutten (zang en gitaar) en Silas Houtman (gitaar, bas en productie). Ze kennen elkaar van de Rotterdamse opleiding Codarts, waar ze met elkaar in contact kwamen bij het volgen van de minor ‘songwriting’. “We kregen de opdracht om een song te schrijven rond het thema ‘I dream when I’m awake’, maar wij wilden in het Nederlands schrijven en hebben daar ‘Wakker Dromen’ van gemaakt. Bij onze zoektocht naar een producer die het liedje wilde opnemen kwamen we Silas tegen en de rest is geschiedenis.”

De naam Driewieler was er overigens niet zomaar. Julia: “Het heeft wel een tijdje geduurd voor we op een naam kwamen. In november 2021 zijn we ons eerste liedje gaan schrijven, mede door die opdracht. Na het opnemen van 'Wakker Dromen’ zijn we gaan schrijven met z’n drieën en daar kwamen eigenlijk zulke leuke nummers uit, dat we op het idee kwamen om ze uit te brengen op een EP. Maar onder welke naam?”. Silas: “In eerste instantie dachten we nog aan ‘kameleon’, omdat we met onze muziek verschillende kanten opgaan, veel genres kleuren, maar dat riep toch te veel associatie op met de film in plaats van het dier. Uiteindelijk is daarom voor Driewieler gekozen.” Thomas: “De inspiratie voor nummers komt bij ons alle drie vandaan. Soms zijn het duidelijke verhalen die we in een liedje hebben gegoten. We delen alles op het gebied van daten en relaties met elkaar en schrijven daar nummers over. Over een date die Julia heeft gehad of een relatie van mij. En er zijn nummers die meer op het datingleven van Silas gebaseerd zijn. We winden er muzikaal gezien geen doekjes om, al noemen we natuurlijk geen namen en rugnummers."

Het nummer 'Wakker Dromen' werd kort na de release al gedraaid op de landelijke zenders Radio 2 en 3FM. Het uitbrengen van de eerste EP smaakt dan ook naar meer voor de drie conservatoriumstudenten. Thomas: "We hebben dit ei nu gelegd, daar zijn we blij mee, maar hebben ook gelijk besloten om door te gaan. We willen live gaan spelen met deze nummers, maar hebben inmiddels ook al een nieuw liedje geschreven, dat eigenlijk wel in het verlengde ligt van wat we nu gemaakt hebben. Het is gewoon leuk om te doen. We willen daarom op deze koers doorgaan." Het lijkt de bandleden allemaal vrij makkelijk af te gaan. Thomas: "Alle liedjes op de EP zijn binnen een dag geschreven. We spraken af bij Silas, eerst nog op z'n zolderkamer, later in het huis waar ik nu ook woon. We dronken een kop koffie, spraken wat, bepaalden een onderwerp, gingen schrijven en namen het op. 's Avonds hadden we dan een compleet nummer af. En zo ging dat met elk liedje. De chemie onderling is gewoon heel goed en we hebben veel lol met elkaar. Als het je zo makkelijk af gaat heb je de plicht om nog meer te maken, vind ik."

Toekomstdromen hebben de bandleden ook. Julia: "Om een keer te spelen op Concert at Sea van de band Bløf in Zeeland. Dat is wel een plek waar we heel graag willen staan, mede omdat we fan zijn van Bløf." "In 2023 willen we gaan werken aan onze merchandise en wellicht de EP op vinyl laten persen", vult Thomas aan. "Maar vooral blijven schrijven en we zouden het leuk vinden om in het voorprogramma van een Nederlandstalige act te staan, om zo 'meters' te kunnen maken, maar zeker ook om het publiek kennis met ons te laten maken. Wellicht kunnen we alvast een vleugje meepakken van het aankomende festivalseizoen."