• Tafeltennis: een sport voor alle leeftijden.
• Tafeltennis: een sport voor alle leeftijden. Foto: John Wijntjes

TOP: een leven lang fit

haastrecht • Beide hoofdmachten -duo en teams- veroverden de titel en promoveerden. Even belangrijk voor de Haastrechtse vereniging is de aanwezigheid van recreanten en pensionado’s, die het batje hanteren om fit en gezond te blijven.

TOP (Topprestaties Ons Parool), dat in 1954 werd opgericht, speelde in zijn hoogtijdagen met 24 teams in competitieverband. De hoofdmacht, met spelers als Nico Verwoerd en Hubert van Tok, bracht het tot de landelijke derde divisie. Momenteel spelen nog vijf teams en drie duo's van de Haastrechtse tafelentennisvereniging, die 80 leden telt, op regionaal niveau. Negen jeugdleden trainen alleen. "Tafeltennis is voor het grote publiek geen aantrekkelijke sport meer,” weet TOP-voorzitter Rene Steenbergen. "We missen nationaal gezien een aansprekende naam, zoals vroeger Bettine Vriesekoop. Dat Trinko Keen onlangs op 51-jarige leeftijd de Nederlandse seniorentitel veroverde, is geen reclame. Wat wel positief is, dat leeftijd niet belangrijk is om deze sport te kunnen beoefenen.”
Acht gepensioneerde sportievelingen waren daar donderdagmiddag een goed voorbeeld van. Op twee tafels dubbelden zij fanatiek. Hans van den Berg (70) onderbrak zijn partij om reclame te maken voor TOP en de tafeltennissport. "Gezelligheid staat voorop bij ons, maar als ik eenmaal achter de tafel sta, wil ik winnen. Ik tafeltennis mijn hele leven al. Het houdt mij fit en gezond. Het is fijn dat we terecht kunnen in ons clubhuis in de Julianalaan, dat eigendom is van TOP. Na afloop drinken we wat met elkaar. Onze doelgroep kan op woensdagavond van 20.00 tot 23.00 uur en op donderdagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur hier terecht. Nieuwkomers zijn welkom.”
Steenbergen is blij dat de bezettingsgraad van het TOP-onderkomen, verdeeld over de hele week, hoog is. "We kochten het pand -een oude gymzaal- van de toenmalige gemeente Vlist in 1992 voor de boekwaarde. Toen moesten wij namelijk vanwege woningbouw weg uit vorige locatie. Met allerlei acties brachten we de benodigde gelden bijeen om het pand aan te passen. Nu staan we er minder rooskleurig voor, al is de vereniging financieel gezond. Door corona konden we lange tijd niet spelen en raakten we leden kwijt. Gelukkig zitten we nu weer in de lift. De Goudse tafeltennisvereniging Flamingo's stopte er eind 2021 mee, waardoor we nieuwe leden konden begroeten. TOP mag dan wel vergrijzen, we zitten niet stil. In de voorjaarscompetitie hopen we het als promovendi goed te doen. In 2023 staat het recreantentoernooi voor leden en niet-leden na een afwezigheid van twee jaar weer op het programma.” Zie voor alle informatie: www.ttv-top.nl