Vierde sprinttitel voor Hein Otterspeer

gouda • Schaatser Hein Otterspeer heeft zich in Thialf in Heerenveen voor de vierde keer verzekerd van de nationale spinttitel. Op de beslissende 1.000 meter eindigde hij voor Merijn Scheperkamp en Kai Verbij in het klassement. De Ouderkerker klokte 1.07,71.

Na de tweede 500 meter had Otterspeer de titel al voor het grijpen, nadat hij als vierde was geëindigd.

Na dag één ging Otterspeer, na een vierde plek op de eerste 500 meter en de zege op de eerste 1.000 meter, ook al aan de leiding in het algemeen klassement.

Voorsprong

Op de beslissende kilometer verdedigde hij een voorsprong van 0,35 seconden op Scheperkamp, die op papier minder is over een kilometer maar in het directe duel Otterspeer knap bijhield. 

Op Verbij verdedigde Otterspeer 0,70 seconden, die uiteindelijk als zevende eindigde op de 1.000 meter. Otterspeer eindigde als derde achter Kjeld Nuis (1.07,39) en Thomas Krol (1.07,64).

Niet vanzelf

“Ik ben superblij”, reageerde Otterspeer voor de microfoon van NOS Sport. “Het was een prachtig weekend voor mij. Het ging niet vanzelf, maar ik ben heel blij dat ik vier goede ritten heb neergezet. Heel stabiel. Vanaf moment één zat ik er goed op en deed ik eigenlijk wat ik van mezelf verwachtte. Goede tijden, gewoon van begin tot eind m’n kop erbij gehouden. Ik ben best heel trots.”

Oudste

Otterspeer is met zijn 34 jaar de oudste Nederlandse sprintkampioen ooit. Hij meldt zich op 6 januari in Hamar voor de EK sprint, net als Merijn Scheperkamp en Kai Verbij.

Foto’s: Stephan Tellier.