Joost Visbeen.
Joost Visbeen. Foto: PR

Verhaal Joost Visbeen: Koning van de Onderwereld

Algemeen

Bekende Gouwenaar Joost Visbeen schrijft al jaren criminele romans en tekent verhalen op uit zijn eigen tijd bij de recherche. Moord, doodslag en bedrog doen het goed, want Joost verkoopt veel boeken. Inmiddels is er ook een ‘criminele stadswandeling’ naar aanleiding van zijn verhalen.

GOUDA • Tijdens de terechtzitting sprak de Officier van Justitie over Nico B. als over de ‘Ongekroonde Koning van de Goudse Onderwereld’. Nico openbaarde zich als een groot crimineel, die in het wereldje bekend stond als een roofdier op jacht naar buit. Hij had maar één doel voor ogen; zoveel mogelijk bedrijfskapitaal vergaren om een groothandel in drugs te kunnen beginnen.

Uit onderzoek bleek dat hij de inspirator van twee mislukte hasjtransporten uit Marokko is geweest. Eén van de jongeren, die hij als koerier voor deze klus inhuurde, werd in Spanje tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een week daarvoor was zijn maat in het kwaad, Rob V. uit Gouda en die tot dezelfde bende behoorde, al door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.

Dure merkkleding
De bende waar Nico B. leiding aan gaf, had zijn oog vooral laten vallen op vrachtauto’s en opleggers met een waardevolle lading, zoals babyvoeding, dure (merk)kleding, koelkasten, medicijnen, videoapparatuur en wasmachines. De beoogde voertuigen werden voornamelijk in en rond Gouda gestolen, waarbij valt te denken aan Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Schoonhoven, Waddinxveen en nog verschillende andere gemeenten. De totale waarde bedroeg bij elkaar zo’n anderhalf miljoen gulden.

De verkoop van de gestolen goederen was in handen van enkele lieden uit Aalsmeer en Hoofddorp. De hoofddader hiervan stond bekend als Bolle Tinus. Na zijn aanhouding ontkende hij in alle toonaarden malafide zaken te hebben gedaan. Met de woorden ‘gewoon belachelijk’, probeerde hij de belastende verklaringen van maar liefst zeven getuigen naar het rijk der fabelen te verwijzen, waarbij de krokodillentranen over zijn wangen rolden.

Kranige bedrijfsleider
In dezelfde periode had Nico B. het plannetje geopperd om de bedrijfsleider van een supermarkt, die op gezette tijden een geldcassette met de winkelopbrengst naar de bank bracht, te beroven. Hiervoor had hij kans gezien de Belg Marc voor zijn karretje te spannen. Helaas voor hem en Marc mislukte de overval, omdat de bedrijfsleider (onderweg met een cassette met 79.000 gulden) fel van zich af wist te bijten.

Voor de ‘heren’ was het niet alleen een verrassing dat de bedrijfsleider zich succesvol wist te verweren, maar bijzonder zuur dat de inhoud van de geldcassette aan hun neus voorbijging. Naast het bedenken, plannen en voorbereiden had Nico ook gezorgd voor de bij de overval gebruikte motorfiets. Voor zijn aandeel in de overval werd Marc in zijn eigen land veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. 

Vuile werk
Het gewetenloze handelen van Nico B. blijkt wel uit het feit dat hij allerlei mensen om zich heen verzamelde om het vuile werk op te knappen om zo zelf buiten schot te blijven. Daarbij valt te denken aan drugsverslaafden en allerlei lieden die op afroep beschikbaar waren. Zo kon hij, tot drie keer toe, beschikken over de inzet van een werkloze vrachtautochauffeur om de gestolen vrachtauto’s met hun lading naar een speciale opslagloods te rijden. In één geval had hij grote pech. In plaats van de verwachte videorecorders werd er een lading Noritpoeder aangetroffen. Ondanks dat deze lading een waarde vertegenwoordigde 40.000 gulden, ontving hij van zijn helers geen cent.

Onbetekenende vriendendienst
Tijdens een ander transport, waarbij de buit uit een lading kleding bestond met een handelswaarde van NLG 80.000,00, dreigde het noodlot opnieuw toe te slaan. De chauffeur kon de losplaats in Nieuwkoop niet vinden. Na een ‘noodkreet’ werd Bolle Tinus opgeroepen om de onfortuinlijke chauffeur en zijn kompanen de weg te wijzen.

Voor de rechter deed Bolle Tinus voorkomen of dit een onbetekenende vriendendienst betrof. “Dat deed ik voor niks’, hield hij de rechter voor, waarop de president reageerde: ‘Ik kom ’s nachts voor niks nog niet mijn bed niet.’ Ook de in ontvangstneming van NLG 8.000,00, zijnde de opbrengst van de partij kleding zou een ‘vriendendienst’ zijn geweest.

Slechts drie jaar cel
De strafzaak tegen de 2 andere bendeleden zou later plaatsvinden vanwege het feit dat het O.M. vergeten was van één verdachte de dagvaarding te betekenen en de andere verdachte van zijn huisarts het advies had gekregen om vanwege medische redenen niet voor de rechtbank te verschijnen.

De Goudse Koning van de Onderwereld, Nico B., werd, wegens een omvangrijke serie misdrijven, door de rechtbank slechts tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld, terwijl de officier van justitie vijf jaar tegen hem had geëist. Wel verweet de president van de rechtbank hem, dat hij door zijn crimineel handelen grote maatschappelijke problemen had teweeggebracht.

Niets geleerd
De Officier van Justitie zou Nico B. echter nadien binnen afzienbare tijd opnieuw voor de rechtbank brengen. Nu voor een grootscheepse fraude met girobetaalkaarten en het vervalsen van werkgeversverklaringen. Met deze verklaringen op zak wisten diverse handlangers persoonlijke leningen af te sluiten, waarbij het grootste deel van de opbrengst natuurlijk in de zakken van Nico verdween.

De hardleersheid van Nico bleek onlangs nog. Niets geleerd te hebben van zijn levenswandel werd hij als 68-jarige in 2021 nog veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf (op een eis van 4 jaar) voor in het bezit hebben van 65 kilo coke, afkomstig uit een ripdeal, met een straatwaarde van 2 miljoen euro!

Bekende Gouwenaar Joost Visbeen schrijft al jaren criminele romans en tekent verhalen op uit zijn eigen tijd bij de recherche. Moord, doodslag en bedrog doen het goed, want Joost verkoopt veel boeken. Inmiddels is er ook een ‘criminele stadswandeling’ naar aanleiding van zijn verhalen.

Joost Visbeen