• Duco Ouwendijk.
• Duco Ouwendijk. Foto: Hans Tak

Jeugdtheaterhuis speelt wintershow

Algemeen

GOUDA • ‘Een Wintervertelling!’ is de familievoorstelling van het Jeugdtheaterhuis voor iedereen vanaf 7 jaar, gebaseerd op het beroemde kerstverhaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Deze voorstelling, gespeeld door getalenteerde jongeren van de vooropleiding, is op zaterdag14 en zondag 15 januari te zien in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Duco Ouwendijk is een van de spelers.

“Ik speel Fezziwig, de vader van Belle, maar ook de rol van geest van Kerst-heden”, legt Duco uit. “Wij spelen een nieuwe versie, waarin we ook nog een paar van onze eigen verhalen hebben verwerkt. In onze cast zitten wat leden, die nare jeugdproblemen hebben gehad, waarover spoken words zijn geschreven. Deze hebben we aan het stuk toegevoegd. Er is dus ook meer inbreng naar de jeugd, dat sommige mensen het niet fijn hebben. Dit hebben we in de nieuwe versie van Scrooge opgenomen en daarom is de voorstelling ook interessant voor jongeren. Ik vind het heel sterk dat de spelers dit durven delen, om het zo over te brengen naar de mensen die komen kijken.”

Nare jeugd
In deze voorstelling, waarvan de basis dus hetzelfde is als in het originele verhaal, gaat het over Scrooge, die een nare jeugd heeft gehad, vertelt Duco. “Zijn vader was slecht voor hem, had schulden, was altijd dronken en daar leed Scrooge onder. Als je terugkijkt naar de film, was hij als kind gewoon altijd heel blij. In mijn rol als geest van Kerst-heden laat ik Scrooge zien wat er allemaal gebeurt in het heden in een poging om hem op het goede pad te laten komen.”

Mijn ding
“We zijn nu in totaal met 23 personen in de cast en er zijn twee casts. We spelen deze voorstelling tot half januari en zijn inmiddels met de cast onderling een beetje familie geworden. Ik speel niet in alle twintig voorstellingen. We spelen in diverse plaatsen zoals onder andere nog in Maassluis, Vlaardingen en Alphen aan den Rijn.” Duco speelt op 15 januari in de voorstelling in de Garenspinnerij in Gouda. “Ik volg een opleiding aan de MBO Theaterschool aan de Coolhaven in Rotterdam en doe dat nu een jaartje. Acteren is echt mijn ding”, besluit Duco.

‘Een Wintervertelling!’ is zaterdag 14 (19.30 uur) en zondag 15 januari (15.00 uur) te zien in de Garenspinnerij. Voorafgaand aan de voorstelling kan iedereen, met of zonder theaterervaring, deelnemen aan een gratis theaterworkshop. Na afloop van de voorstelling is er een sing-along in de foyer, met winterse muziek. Kaarten zijn te reserveren via www.jeugdtheaterhuis.nl. Prijs: t/m 18 jaar: 7,50 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro.

Annemarie van der Ploeg