Lange vlecht door museum

gouda • Om verbondenheid te tonen met vrouwen in haar geboorteland Iran, nodigt de Gouds-Iraanse kunstenaar Astera Mortezai iedereen met wat langer haar uit om met z'n allen een lange vlecht door Museum Gouda te maken.

De uiting heet The Power of Braids en is opgezet om solidariteit te tonen met de vrouwen in Iran. In september 2022 werd Mahsa Zhina Amini vermoord door de moraalpolitie in Iran. Op een laatste foto draagt ze een lange vlecht losjes op haar schouders. "Sinds de protesten in Iran, is haar een wereldwijd symbool voor vrijheid en verzet geworden", aldus Museum Gouda.
Tijdens The Power of Braids vlechten de deelnemers elkaars haar tot één vlecht door het hele museum. "Het invlechten is een internationale traditie, een eeuwenoude techniek die in talloze culturen voorkomt. De vlecht laat de kracht zien van het aanraken, voelen en verenigen." Het is voor iedereen met langer haar vanaf 12 jaar mogelijk om mee te doen met de performance The Power of Braids op zaterdag 14 januari om 14.30 uur in Museum Gouda.