• Arie Kuit.
• Arie Kuit. Foto: Francis Frionnet

Nieuw Jazzpodium in Gouda

gouda • Sinds jaar en dag vindt iedere tweede donderdag van de maand een jazzsessie plaats in Cultuurhuis de Garenspinnerij in Gouda. Deze sessies – beter bekend onder de naam “Spinning Jazz Sessions” – trekken al jaren een vast publiek. Nu verhuist 'Spinning Jazz Sessions' naar een nieuwe locatie.

De band, o.l.v. Arie Kuit – naast muzikant ook muziekdocent en oprichter van de Jazz Academie in de Garenspinnerij – bestaat uit een vaste poule muzikanten. Voor de sessies worden doorgaans bekende en minder bekende jazz-coryfeeën als muzikale gast uitgenodigd. Cultuurhuis de Garenspinnerij stelde zijn foyer daarvoor beschikbaar waar het publiek onder het genot van een drankje en een hapje kon genieten van deze concerten. 

Cultuurhuis de Garenspinnerij heeft dit jaar aangegeven te willen stoppen met het faciliteren van de Spinning Jazz Sessies omdat het zich wil gaan richten op andere doelgroepen. Inmiddels zijn de Spinning Jazz Sessies per 1 oktober daadwerkelijk gestopt waardoor er voor de liefhebbers van live jazzmuziek in de Gemeente Gouda en omstreken een vacuüm is ontstaan. 

Informele sfeer

Maar niet alleen de concertbezoeker ervaart het gemis van het maandelijkse jazzoptreden in informele sfeer. Ook de (professionele) jazzmusicus die – ondersteund door een professionele ritmesectie – op het podium wil improviseren en de gevorderde amateur die het harde studeren in de praktijk wil brengen worden door dit besluit getroffen. Doordat zowel bandleider en docent Arie Kuit als de leden van zijn band een opleiding aan het conservatorium gevolgd hebben, dragen deze sessies voor de deelnemende amateurmuzikanten ook een educatief karakter.

Spinning Jazz 2.0 /Gouda Studio's

Stichting Jazz & Acoustics wil deze leemte graag opvullen. Dat kan vanaf 5 januari 2023 in de zaal van Gouda Studio's. Iedere eerste donderdag van de maand zal er een sessie van de Spinning Jazz Sessies plaatsvinden. Voor elke editie wordt een Jazz-coryfee uitgenodigd. Zo zijn er al met enkele Jazz giganten voor de komende maanden afspraken gemaakt.

Ruud Breuls studeerde in 1988 af aan het Hilversums Conservatorium en won in datzelfde jaar de Wessel Ilckenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge getalenteerde musici. Het evenement ziet er als volgt uit: de sessie wordt geopend met het concert van de speciale gast aansluitend volgt dan een jamsessie waaraan andere gerenommeerde muzikanten en/of jong talent kunnen deelnemen.

Om de plek en kwaliteit te waarborgen, worden er kaarten verkocht. Deze zijn te koop via de website van Gouda Studio's.

q  www.GoudaStudio’s.NL/Agenda