Zicht op Goudasfalt vanaf de Hollandsche IJssel
Zicht op Goudasfalt vanaf de Hollandsche IJssel Foto: Jan van den Berg

Grote evenementen GOUDasfalt toegestaan

gouda • Bij GOUDasfalt zijn komend evenementenseizoen ook luidere evenementen weer toegestaan. Wel met kaders: er vinden live metingen plaats en het geluid wordt eventueel bijgestuurd.

Het college van BenW heeft kaders vastgesteld waardoor er meer ruimte is voor evenementen die meer geluid produceren. Voor GOUDasfalt is er nu duidelijkheid over het aantal evenementen en het soort evenementen er kunnen worden georganiseerd. Er kunnen jaarlijks maximaal 4 grote evenementen plaatsvinden die veel geluid veroorzaken. ‘Denk aan kaliber Riverdale’, licht wethouder Thierry van Vugt toe. Ook is er meer ruimte om evenementen te organiseren die minder geluid produceren, zoals een food festival met live muziek.

Eerder namen omwonenden de gang naar de rechter, omdat zij teveel geluidsoverlast ervoeren. De rechter oordeelde dat de gemeente de activiteiten duidelijker zou moeten omschrijven. Daarvoor zijn dialoogsessies met externe begeleiding gevoerd, waren er participatieavonden en werden directe contacten onderhouden. In juni vond een testevenement plaats. Tijdens dat evenement werd onderzoek gedaan naar de mate van geluidsoverlast bij de mensen thuis. ‘Die conclusies hebben we gebruikt als input voor de nieuwe normen,’ licht van Vugt toe. ‘Enige overlast is evident, maar door iemand achter de knoppen te zetten, valt het goed te organiseren zonder teveel overlast.’

Live metingen

Tijdens de grotere evenementen worden live metingen gedaan door een professionele partij, zo kan er tijdens het evenement worden bijgestuurd. Daarnaast is er ruimte voor 15 evenementen zoals een foodtruckfestival met achtergrond muziek of evenementen met akoestische live muziek. Op die momenten meet de GOUDasfalt zelf het geluid dat geproduceerd wordt. Tijdens ieder soort evenement zal de Omgevingsdienst Midden-Holland steekproefsgewijs metingen uitvoeren.