Afbeelding
Foto: Aangeleverd

40 jaar het Matelootje: een rijke geschiedenis

gouda • Hoeden, handschoenen, sjaals, voor de zomer en de winter: al 40 jaar lang kun je daarvoor bij het Matelootje aan de Lange Tiendeweg terecht. In 1982 opende toenmalig eigenaresse Janny Bremmer een klein winkeltje in hoeden. Op 1 december in dat jaar opende ze de deuren. In de loop der jaren groeide het Matelootje uit tot de meest bekende hoedenwinkel in Nederland, met een breed assortiment. 

De winkel groeide al snel uit haar jasje: in 1987 kocht Janny het Oude Koetshuis aan de Lange Tiendeweg. Haar wens voor een klein winkeltje zonder personeel niet uit: al snel moesten familieleden te hulp schieten en werd de eerste verkoopster officieel aangenomen. 

Na 21 jaar droeg zij het stokje over aan Lidy Prosman, die 18 jaar met enthousiasme de taak op zich nam. In maart 2020 namen Marianne Schoeman en Gea Heijkamp, eigenaren van nog twee andere hoedenwinkels in Nederland, de winkel over. 'Het was een beroerde tijd om de winkel over te nemen in de coronaperiode,' zegt Schoeman hierover. 'Maar het voordeel is: je hebt de tijd om het op te bouwen.'

Hoewel er veel is veranderd, zijn er twee contanten in de winkel. Nog altijd staan Corrie en Jacqueline, beiden meer dan 32 jaar, nog steeds in de winkel. Klanten hoeven de deur niet uit te gaan met een standaardhoed, in het atelier maakt zij eigen creaties en garneringen op de hoeden om er een persoonlijk tintje aan te geven. Jacqueline Toet gebruikt haar voor klanten vertrouwde gezicht en jarenlange ervaring om klanten in de winkel te helpen bij de juiste keuze. 'Wij springen daarnaast weleens bij,' zegt Schoeman. 

Hoewel de winkel is gegroeid en bekender geworden, het Matelootje blijft een persoonlijke winkel: bij binnenkomst krijg je een kopje koffie en wordt er geluisterd naar de persoonlijke wensen van de klant. 'We kunnen alles aanpassen aan de wensen van de klant. Vaak komen er ook vrouwen voor bruidshoeden of voor bijzondere dingen zoals het dopen van het kind. Op zulke momenten wil je iets persoonlijks hebben en daar zorgen Corrie en Jacqueline voor,' zegt Schoeman.