Afbeelding

COLUMN: Nieuwe tradities

Column

Het loopt weer tegen het eind van het jaar en dat is de juiste tijd voor een stukje relativering van het afgelopen jaar. Ik ga u niet vermoeien met corona gerelateerde zaken of grensoverschrijdend gedrag want daar is iedereen wel zo’n beetje klaar mee. Nee, ik hou het liever dicht bij huis. 

Neem nou Kaarsjesavond, het zou de geboorte moeten zijn van nieuwe tradities maar het ging een beetje te snel. Eerst de kerstboom zelf. Nou weet ik dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken, maar wat een armetierig ding was dat toen deze van de vrachtwagen werd getakeld. Het was een treurwilg met open gaten. Duidelijk een B-kwaliteit. Maar de mannen van Cyclus hebben het goed opgelost door de gaten op te vullen met takken waardoor het nog wat leek.  Om de Brassband Schoonhoven te ‘skippen’ vond ik nog tot daaraan toe maar om onze stadsbeiaardier, Boudewijn Zwart, uit de programmering te mieteren vond ik erg ridicuul. Ook de samenzang, hoe schijnbaar oubollig ook, ging hiermee verloren. Van sommige tradities moet je gewoon afblijven. Volgend jaar weer gewoon terug dus.

En dan de aankleding van de markt zelf. Leuk dat de Theaterbakkerheij invulling gaf aan deze avond met medewerking van een aantal Goudse talenten. Maar hoe kun je nu in vredesnaam zo’n grote overkapping plaatsen tussen het stadhuis en de boom waardoor de eenheid van boom en stadhuis werd onderbroken en de kersttoespraak noodgedwongen niet van het bordes van het stadhuis kon worden gehouden. Daar is blijkbaar even niet goed over nagedacht. We hebben het sinds jaar en dag zonder overkapping gedaan. Dus, weg met die overkapping volgend jaar en dan heb je tevens meer sfeerlicht op de Markt. Als een podium met overkapping per se moet, plaats dit dan op de punt van de Markt, waardoor het idyllische plaatje van het met kaarsen verlichte stadhuis met de kerstboom ervoor geen geweld wordt aangedaan.

Zo. Dit is mijn laatste column van dit jaar en dus rest mij niets anders dan iedereen een veilige jaarwisseling te wensen en een gezond Nieuwjaar. 

Marianka Peters