De Goudse Sportraad.
De Goudse Sportraad. Foto: Nico den Broeder

Goudse Sportraad blij met eerste succes: eerste advies opgevolgd

Sport

De gemeente gaat beter communiceren over subsidiemogelijkheden energie

GOUDA • De Goudse Sportraad heeft onlangs haar eerste advies aan de gemeente gestuurd. Aanleiding was de grote onrust onder sportaanbieders over de energiekosten. Op het advies om de gemeente beter te laten communiceren over de subsidieregelingen die hiervoor in het leven zijn geroepen is meteen gehandeld: Sportpunt Gouda heeft op haar website een overzichtspagina gemaakt.

De Goudse Sportraad is net voor de zomer geïnstalleerd. Na de zomer zijn de acht leden van de raad de stad in getrokken om zoveel mogelijk mensen en organisaties te ontmoeten. 

Kennismaken
“We hebben deze eerste 100 dagen gebruikt om met zoveel mogelijk mensen kennis te maken”, vertelt Kim Middendorp, ex-topsportster en na haar opleiding aan de Johan Cruyff Academy werkzaam als projectleider van o.a. sport(business)onderwijs. “Natuurlijk hebben we de wethouder en de ambtenaar sport gesproken, de gemeenteraadsleden ontmoet en de mensen van Sportpunt Gouda, dat zijn de mensen met wie we intensief zullen samenwerken.”

“Maar we zijn ook op werkbezoek geweest bij de Sportspullenbank Nederland, hebben deelgenomen aan het Goudse Sportcongres, we waren bij een armoedebijeenkomst in de stad, en we vergaderen elke maand bij een andere sportaanbieder, of dat nu een gewone ledenvereniging is zoals de Goudse rugbyclub of een commerciële aanbieder zoals de Goudse Manege.”

Belangrijke stem
De Goudse Sportraad is in het leven geroepen om sporters en sportaanbieders een belangrijke stem te geven in het sportbeleid van de gemeente. De raad mag daarom de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat er speelt op het gebied van sport.

Onduidelijk
“Tijdens onze rondgang langs sportaanbieders werd al snel duidelijk dat de stijgende energiekosten een grote zorg zijn”, zegt Annejan Albert, zelf fanatiek voetballer en in het dagelijks leven adviseur van sportverenigingen. “Ondanks het feit dat de gemeente Gouda snel met een winterplan is gekomen merkten we dat veel mensen de informatie over subsidies en regelingen niet goed konden vinden of dat er nog veel onduidelijk was. Vandaar dat wij de gemeente onder andere hebben geadviseerd om hierover duidelijker te communiceren.

Dat dit advies meteen is opgevolgd ziet de Goudse Sportraad niet alleen als een mooi succes, maar ook als positief signaal voor de status die de sportraad graag wil gaan verwerven. 

Juiste adviezen
“We willen op basis van goed gefundeerde informatie de juiste adviezen geven aan de gemeente, zo hopen we het sportklimaat in Gouda nog beter te maken’, aldus Kim Middendorp.

Annejan knikt bevestigend. “Ik ben onder de indruk wat er allemaal gebeurt in de stad op het gebied van sport, en we willen graag ons steentje bijdragen om dat nog beter te maken. Want dat is ons grote doel: dat elke inwoners van Gouda voldoende kan sporten en bewegen op de manier die het beste bij je past.”