Afbeelding

COLUMN: Het Sportjaar 2022

Column

Dit is alweer mijn laatste sportcolumn van 2022. De kerstdagen zijn achter de rug. De kerstboom op de Goudse Markt staat er nog en kijkt goedkeurend neer op de schaatsers die hun rondjes rondom het stadhuis trekken. Het jaar strompelt naar het einde, tijd om het sportjaar 2022 even in vogelvlucht de revue te laten passeren.

Een veel gehoorde opmerking begin dit jaar was: “We zijn weer open, we mogen weer”. Na twee jaar COVID-19 ellende ging de sportwereld weer ‘open’.

Er waren afwisselende resultaten in de Goudse sportwereld. Een greep: ONA en Gouda degradeerden. DONK struikelde in de finale om promotie. De vrouwen van Jodan Boys moesten de Goudse voetbaleer hoog houden met een kampioenschap en promotie naar de 1e klasse. Aafke van Leeuwen werd voor de 4e keer wereldkampioene jiujitsu en Lianne van Loon werd Europees kampioene inline-skaten op de marathon. Wielrenner-brandweerman André Kraan van GRTC Excelsior veroverde drie gouden medailles bij de World Police and Fire Games. De basketballers <20 van Bouncers werden Nederlands kampioen en de zwemmers van GZCDONK werden Nederlands kampioen bij de C-jeugd.

Het Gouds Sterrenteam speelde op 2 juli in het kader van Gouda 750 tegen Sparta. Ad Astra kreeg als eerste Goudse tennisvereniging twee padelbanen. Messemaker 1847 (175), Ad Astra (40), SC Gouda (60) en GRTC Excelsior (90) vierden in 2022 hun jubileum. DONK deed dit na twee jaar nog een klein beetje. Voor de Goudse Wandelsport Vereniging DES viel helaas het doek. Na 67 jaar zat er helaas door gebrek aan vrijwilligers niets anders op dan de stekker er uit te trekken. Bekende oud voetbaltrainers Piet Bakker (83) en Piet de Jong (81) overleden in 2022. De voetbalwereld moest ook afscheid nemen van Fred de Gruijl (88), clubicoon en Mister Gouda.

Al met al was het sportjaar 2022 een jaar van hoogte- en dieptepunten, Een jaar ook waarin de standaardteams van de traditionele zondagclubs Olympia, DONK en ONA het zondagvoetbal verlieten en hun kunsten nu op de zaterdag vertonen.

Maar hoe dan ook, we mochten in ieder geval weer. Tot volgende jaar.