Aafke van Leeuwen in euforie.
Aafke van Leeuwen in euforie. Foto: Aangeleverd

Trainer Allard Schulenklopper: ‘2022 was eigenlijk een bizar sportjaar’

Sport

GOUDA • Het sportjaar 2022 zit er op. Een sportjaar dat ook voor Gouda weer de nodige successen heeft opgeleverd. Wij blikken terug op dit sportjaar met Allard Schulenklopper van Den Edel to be Fit, een van de meest succesvolle trainers/coaches van Gouda.

“Het afgelopen jaar was er inderdaad eentje met mooie successen. Ik kijk daar natuurlijk met een heel goed gevoel op terug, maar ik ben vooral erg trots op hoe alle individuele sporters als team naar al deze successen hebben gewerkt. Ze waren er steeds door en voor elkaar. De uiteindelijke individuele successen die elke sporter voor zichzelf haalde op kampioenschappen kwamen uiteindelijk toch echt alleen maar tot stand omdat ze als team het hele jaar door zoveel commitment en discipline hebben getoond. Heel trots ben ik daar op”.

Successen
De vraag wat de meest in het oog springende successen van zijn sportschool zijn vindt Allard lastig te beantwoorden. Hij is als coach in 2022 maar liefst vier Europese kampioenen rijker geworden tijdens het EK jiujitsu -16, -18, -21 jaar op Kreta in april. De Worldgames (de Olympische Spelen voor alle niet Olympische sporten) in juli in Birmingham (USA), was volgens Schulenklopper ook een bijzonder en mooi evenement om mee te maken.

Successen bleven ook hier niet uit want er werden drie medailles veroverd. En de successen bleven komen want tijdens het WK jiujitsu in november in Abu Dhabi konden er weer twee wereldkampioenen worden begroet. Tijdens dat WK behaalde Den Edel in totaal maar liefst acht medailles. “Een bizar jaar eigenlijk als ik dit zo opsom”, aldus een enigszins verblufte Schulenklopper. 

Wereldtitel
Na enig aandringen op wat de meest in het oog springende successen waren noemt Schulenklopper er twee. De 4e wereldtitel van Aafke van Leeuwen. “Ze is als klein meisje bij ons begonnen en sluit met deze wereldtitel haar carrière mooi af”. En de Europese titel van zijn eigen zoon Max. “Het is toch mooi als vader/trainer/coach om dat mee te mogen maken”.

Behalve trainer/coach van Den Edel werd Allard Schulenklopper in april 2019 aangesteld als de nieuwe bondscoach jiujitsu bij de Judo Bond Nederland. Hoe bevalt hem dat? “Mijn functie als bondscoach van Team NL jiujitsu vind ik nog steeds fantastisch en ik zie dit nog steeds echt als een erebaan”.

Jubileum
Den Edel Fun to be Fit bestaat dit jaar 50 jaar. Door de vervelende coronaperiode heeft de sportschool dit 50-jarig jubileum niet echt gevierd. “Maar we zijn voornemens om begin 2023 het jubileum alsnog glans te geven door iets te doen voor oud sporters van Den Edel van de afgelopen 50 jaar. Zoals een reünietraining en receptie met zoveel mogelijk (wedstrijd) judoka’s en jiujitsuka’s die in de afgelopen 50 jaar actief zijn geweest bij Den Edel.

Gerrit Schinkel