Afbeelding
Foto: aangeleverd

Kijken én luisteren bij Museum Gouda met ‘De Soundtrack’

Algemeen

GOUDA • Museum Gouda biedt bezoekers vanaf zaterdag 7 januari een nieuwe ervaring met ‘De Soundtrack’: kunst kijken met de ogen én oren.

‘De Soundtrack’ laat museumbezoekers via een koptelefoon luisteren naar de muziek die het museum heeft uitgekozen voor het kunstwerk waar ze voor staan “Zo bieden wij de kans om te verdwijnen in onze collectie”, geeft museumdirecteur Femke Haijtema aan. “Ik had, eigenlijk bij toeval, een onvergetelijke ervaring toen ik vorig jaar de tentoonstelling Vergeet me niet bezocht in het Rijksmuseum, met prachtige zestiende-eeuwse portretten. Ik had geen trek in kunsthistorische informatie en was zelfs niet echt benieuwd naar de geschiedenis van de geportretteerden, ik wilde gewoon genieten. Op Spotify zocht ik een playlist ‘renaissance muziek’ en twee uur lang heb ik van schilderij naar schilderij gedwaald, met open mond en tranen in mijn ogen. Helemaal alleen, in mijn eigen muziekbubbel onder mijn koptelefoon. Wat een openbaring! Dat wilde ik onze bezoekers ook gunnen.”

Haijtema legt uit hoe het werkt: “Bezoekers scannen met hun smartphone een QR-code, waarna er via een hoofdtelefoon muziek klinkt bij het kunstwerk waar ze voor staan. Van een verontrustende Danse Macabre bij Odilon Redons De gevallen engel, tot een swingende Charleston bij een vaas met dansers in de plateelzaal. En van een zomerse hit bij de neon-reclame van IJssalon Italia tot en met een gedragen motet bij Van der Goudes 16de-eeuwse dubbelportret van Jan en Lydia.”

Op vrijdag 6 januari om 15.00 uur is de muzikale lancering van De Soundtrack.