Brandbrief over aanpak van rivierkreeften

regio • Vijftien organisaties en overheden in de Krimpenerwaard roepen in een gezamenlijke brandbrief minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op om actie te ondernemen om de tientallen miljoenen rivierkreeften in het gebied te bestrijden. De uitheemse dieren richten grote schade aan de watergangen in de polder aan.

De enorme hoeveelheid kreeften in de Krimpenerwaard vormen een ernstige plaag met schade en risico tot gevolg, staat in de brief. De vijftien partijen vragen de minister binnen afzienbare tijd de beesten grootschalig, duurzaam en georganiseerd te bestrijden.

Onvoldoende effectief

De opstellers van de brief, waaronder twee waterschappen, de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel, de provincie Zuid-Holland en natuurorganisaties, stellen dat de aanpak tot nu toe onvoldoende effectief is gebleken. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verantwoordelijk voor de bestrijding. Sinds 2016 mogen beroepsvissers commercieel vissen op de kreeften, maar dat heeft onvoldoende resultaat. 'In de afgelopen jaren is de kreeftenpopulatie explosief gegroeid', aldus de briefschrijvers.

Holen en gangen

De kreeften graven holen en lange gangen, waardoor (agrarische) grond verzakt en oevers instabiel kunnen worden. De kreeften zijn veelvraten die zich snel voortplanten. 

'Dit bedreigt de biodiversiteit en natuur in de Krimpenerwaard, waar leeg- en kaalgevreten sloten nu stil en levenloos zijn. De hoeveelheid waterplanten is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dit leidt tot achteruitgang van de ecologische waterkwaliteit'.