Gouda helpt woningeigenaren met isoleren

gouda • Dat doet de gemeente door woningeigenaren op verschillende manieren te hulp te schieten om de stap te maken naar een beter geïsoleerd huis. Dat gaat gebeuren door klussers en adviseurs die langs de deur komen en subsidies.

Het GIP gaat er vanuit dat er tot 2040 rond de 29.000 woningen in Gouda geïsoleerd moeten worden tot de landelijke standaard voor woningisolatie. Het uiteindelijke doel is een stad die aardgasvrij is. "Om een gebouw daarvoor klaar te maken, moeten we zorgen dat de warmte binnen blijft," licht wethouder Klijmij - van der Laan toe. 

Hulp

Voor nu kijkt de gemeente naar 2030. Het doel is dat er tot die tijd 18.000 ingrepen zijn uitgevoerd in huizen. Dit zijn ingrepen zoals oud dubbelglas en enkelglas vervangen, kieren dichten en daken isoleren. Een deel daarvan wordt gerealiseerd door landelijke maatregelen, zoals afspraken met verhuurders, betere (financiële) regelingen en een betere informatievoorziening. Een deel van de woningeigenaren heeft echter hulp nodig van de gemeente. Dat gat gaat het GIP vullen.

Prioriteit

Met een activiteitenprogramma voor 2023-2024 wordt een begin gemaakt met het GIP. Een aantal doelgroepen krijgen hierbij de prioriteit. "We gaan beginnen waar de hulp het hardst nodig is," aldus Klijmij - van der Laan. 

Voor de komende twee jaar zijn dat woningen met slechte energie labels (G, F en E), huishoudens die problemen hebben met het betalen van de energierekening, monumenten en woningen in het beschermd stadsgezicht. Vanaf 2024 komen daar waarschijnlijk ondersteuning voor verenigingen van eigenaars, particuliere verhuurders en woningen van woningcorporaties bij.

In de voorbereiding op het plan heeft de gemeente gesprekken gevoerd met 70 Gouwenaars. "Een deel wil isoleren uit intrinsieke motivatie, daarbij speelt geld geen rol. Een ander deel wil ook wel isoleren, maar heeft het geld niet altijd. Die groep wil weten wat ze het beste als eerste kunnen doen." Uit de gesprekken bleek dat goede informatie en vertrouwen belangrijk is. "Als een aannemer langskomt om advies te geven, weten mensen niet of die onafhankelijk is, of daar staat om winst te maken."

De komende twee jaar kunnen inwoners een subsidie aanvragen voor isolatie. Ook komen er energieklussers voor huishoudens die moeite hebben de energierekeningen te betalen, en er komen energiecoaches die advies geven. Inwoners kunnen meedoen met gezamenlijke inkoopacties voor woningen en gebouwen met slechte energie labels. Ook kunnen monumenten subsidie voor isolatie aanvragen.

Keuzes

Het succes van het GIP is afhankelijk van de individuele keuzes van inwoners, laat de gemeente weten. Eigenaren van woningen moeten zelf de stap nemen om hun woning te isoleren. "Wij willen helpen door te ontzorgen en door mensen bij te staan, bijvoorbeeld door huis aan huis te gaan," aldus Klijmij-van der Laan.

De kosten voor de gemeente zijn 730.000 euro, ook ontvangt Gouda geld van het Rijk. In totaal zijn de kosten 2,4 miljoen euro. De verwachting is dat de gemeenteraad op 21 december een besluit neemt over dit plan.