• Hannelot Bitter (links), Patrick Verwei en Noa van de Woestijne.
• Hannelot Bitter (links), Patrick Verwei en Noa van de Woestijne. Foto: Hermen Buurman

Jodan Boys-VR: Op naar de hoofdklasse

Sport

GOUDA • Het eerste vrouwenteam van het Goudse Jodan Boys timmert aan de weg. Dit seizoen debuteert het team in de eerste klasse en gaat als koploper de winterstop in. Een volgende stap is het bereiken van de hoofdklasse.

Patrick Verwei, die dit seizoen het stokje overnam van Jeroen de Knegt, is de hoofdtrainer. Hannelot Bitter en Noa van de Woestijne zijn twee speelsters, die de opmars van de hoofdmacht meemaakten. “Op mijn zeventiende maakte ik vanuit de jeugd de overstap naar het eerste,” vertelt de 24-jarige Hannelot Bitter uit Gouderak, die centraal in het midden speelt. “We speelden toen in de derde klasse. In de jaren die volgden, ontstond er een hecht team, dat zich prestatief ontwikkelde. Corona stagneerde echter onze opmars, anders hadden we al in de hoofdklasse gespeeld.”

Noa van de Woestijne (20) uit Stolwijkersluis doorliep ook de jeugdelftallen van Jodan Boys. Drie jaar geleden veroverde zij een basisplaats. “Ik maak deel uit van de aanvalslinie en moet onze spitsen Lisanne Hogeveen en Renate Spee in stelling brengen. Omdat we in het bekertoernooi goed presteerden - we wonnen van een top- en hoofdklasser - verwachtte ik al dat we het in de eerste klasse goed zouden gaan doen.” 

“Nou, die verwachting is uitgekomen,” vult Patrick Verwei aan. Hij is erg tevreden over de progressie van de A-selectie. “Ik was hoofd opleidingen bij Jodan Boys, maar miste het veldwerk als trainer. Toen ik de kans kreeg om hoofdtrainer te worden van het eerste vrouwenteam, ben ik die uitdaging aangegaan. Ik wil graag iets opbouwen. Na gesprekken met een aantal speelsters, voelde ik de wederzijdse klik, die van beide kanten nodig is om tot prestaties te komen. Ze hebben het niet makkelijk hoor; ik laat de selectie hard trainen Het levert resultaat op. In slotfases van wedstrijden zijn we ook conditioneel de bovenliggende partij. Er zit voldoende rek ik dit elftal. Zelf wil ik me ook ontwikkelen door de UEFA A-opleiding te gaan volgen. Helaas ben ik dit jaar uitgeloot voor deze cursus.”

Hannelotte Bitter en Noa van de Woestijne spreken uit dat Patrick Verwei voorlopig hun trainer moet blijven. “Hij laat ons anders spelen van voorgaande jaren,” aldus Bitter. “Als we onder druk komen te staan kunnen we onze speelwijze aanpassen.”

In het bekertoernooi eindigde het vrouwenteam verrassend als eerste in hun poule. Plaatsing voor de landelijke bekercompetitie was de beloning. Topklasser Be Quick’28 uit Zwolle was afgelopen zaterdag in Gouda helaas met 1-2 te sterk. De bekerdroom eindigde, maar het hoofdklasserschap blijft lonken.

Wim Kroone