• De Peperstraat tijdens de voorbereidingen. De eerste versieringen zijn te zien.
• De Peperstraat tijdens de voorbereidingen. De eerste versieringen zijn te zien. Foto: Thea van Zon

Straat vol muziek en theater

gouda • Dit jaar heeft de organisatie nieuwe onderdelen aan het programma toegevoegd. Om 14.00 start de dag met het openingsconcert in de Goudse Schouwburg. Vanaf dat moment zijn door de hele binnenstad op 24 locaties activiteiten met muziek, theater en zang.

Eén van de nieuwe onderdelen is Podium Peperstraat. Deze historische straat is de hele dag het decor van muziek en theater. “Het is een intrigerende straat, met allerlei bruggetjes en voormalig pakhuizen. We vonden het mooi om zo’n plek in ons programma op te nemen,” vertelt Niek van der Sprong, lid van de programmacommissie Gouda bij Kaarslicht. Voor Podium Peperstraat hebben 30 bewoners van de Peperstraat en de achterliggende Westhaven hun medewerking verleend. Thea van Zon is een van de bewoners van de Peperstraat die werd benaderd en in de kerngroep zit. "Het is dit jaar een mooie aanlooproute naar de Haven, eerder moest je door de donkere steegjes lopen om uit te komen bij de verlichte boten. Nu loop je door een verlichte straat waarin van alles te doen is."

De kerngroep heeft bewoners van de Peperstraat en omliggende straten gemobiliseerd om de straat te organiseren en aan te kleden. "Vanaf donderdagavond tot zaterdagavond zijn er vrijwilligers bezig om de straat te versieren en weer op te ruimen. We hebben goed nagedacht: hoe kunnen we nu mensen aantrekken? Dat gebeurt nu met veel licht. Er is een leuke samenwerking ontstaan met ASVZ, een centrum voor dagbesteding voor mensen met een beperking, dat hier in de straat zit. Zij maken de decoraties. Als buurt zijn we erachter gekomen dat de Peperstraat 28 bruggen telt, een flink aantal. Die worden allemaal versierd."

In het voormalig pakhuis waar van Zon woont, is een deel van de voorstelling van het Jeugdtheaterhuis te zien. “Het speelt zich af in 9 delen, van de Komijnstraat tot de Kuiperstraat. Een van mijn buren beheert die dag de Zoete Inval de Peper. Daar kunnen mensen zich opwarmen met een warm drankje en eten. Op andere plekken in de straat is meer theater en muziek te zien. Zo proberen we een volledig aanbod te hebben.”
Vanaf 19.00 uur start het centrale programma bij de boom het traditionele hoogtepunt van Gouda bij kaarslicht. De Markt is dan volledig door kaarslicht verlicht in de huizen en winkels en het stadhuis.