woensdag 14 december

Orkater en Bijlmer Parktheater - De Gliphoeve
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Etta besluit met haar kinderen naar Nederland te gaan, waar het kleine gezin flink op de proef wordt gesteld. Een voorstelling vol levenskracht en muziek, als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

Leoni Jansen - In concert
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Dankzij haar spetterende deelname aan The Voice Senior weet nu echt héél Nederland dat Leoni Jansen prachtig zingt. Haar Blind Audition trok 2 miljoen kijkers en Leoni was meteen trending-topic. Dat vraagt natuurlijk om meer. Dus gaat Leoni met band de theaters in. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 15 december

Inloopspreekuur computervragen in Van Noord
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor computervragen in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Aanmelden is niet nodig.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur Taalhuis in de Chocoladefabriek
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Dolf Jansen - Flitsbezorgd (Oudejaars 2022)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. We zijn eraan gewend geraakt dat alles binnen 10 minuten bij ons thuis wordt gebracht: chips, barbecuesaus, twee bananen en ketamine voor het hele weekend. Daarom zal het tempo geregeld redelijk hoog liggen, maar u krijgt meer dan voldoende tijd voor schaterlach en andere geluiden. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 16 december

Winterfair Sint-Jan
11:00-22:00 Gouda, Sint-Janskerk. In de kerk staan verschillende stands met een groot en divers aanbod van sfeervolle, lekkere en bijzondere (kerst)producten. Op het foodplein zijn diverse lekkernijen te verkrijgen. Daarnaast zijn er optredens en concerten en is er ruimte voor bezinning. De betekenis van Kerst wordt in een fraai lichtspel zichtbaar gemaakt in de Goudse Glazen. Toegang is gratis.

Gouda bij kaarslicht
13:00-0:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Geniet van het traditionele openingsconcert en muzikaal Gouds talent, zing mee met kersthits bij de X-mas sing-a-long of waag een dansje bij de winterse afterparty. Gratis toegang.

50+ Bios: The Lost King
15:00 Gouda, Cinema Gouda. The Lost King is het waargebeurde levensverhaal van een vrouw die weigerde om genegeerd te worden en ‘s lands grootste geschiedeniskenners bevocht, om hen zo te confronteren met hun visie op een van de meest controversiële Koningen van de Engelse geschiedenis. Kaarten: www.cinemagouda.nl.

Wandeling Gouda bij Kaarslicht
15:00 en 16:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Dit jaar is voor de 67e keer Gouda bij Kaarslicht. Het is een dag met veel muziek, theater, cultuur en entertainment. Vanaf het begin van de middag tot ver in de avond vermaken duizenden mensen zich in de historische binnenstad. Overal klinkt muziek en is er straattheater en dans. In de kerken van Gouda zijn gratis concerten op verschillende tijdstippen. Als het donker wordt is het oude centrum verlicht met alleen maar kaarsen. Tussen 19.00-20.00 uur is het hoogtepunt. De burgemeester leest het kerstverhaal, de lichtjes in de enorme kerstboom voor het stadhuis worden ontstoken en duizenden mensen zingen mee met de kerstliedjes. Een gids van het Goudse Gidsen Gilde leidt belangstellenden rond langs de hoogtepunten van Gouda: bekende monumenten als het stadhuis, de kaaswaag en de Sint-Janskerk, maar ook ‘verborgen’ plekjes in de historische binnenstad. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

De Grote Glazen Lift
15:00-17:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Stap in de Grote Glazen Lift en vlieg mee naar de Wonderlijke Winterwereld in Virtual Reality. Ieders hulp is daarbij nodig. Rommelaars hebben weer troep achter gelaten in de natuur en taak is om dit op te sporen en op te ruimen met de supersonische lift-stofzuiger. Leeftijd vanaf 11 jaar. Gratis toegang.  

Kerst-theaterwandeling
18:00 Haastrecht, start bij Theater Concordia, Concordiaplein 1. Voor het derde jaar is er een Kerst-theaterwandeling in Haastrecht, georganiseerd door de gezamenlijke kerken verenigd in het Hapis. Onderweg komen wandelaars de live-scenes uit het Kerstevangelie tegen. Verbeeld in muziek en toneel. Sommige scènes spelen zich buiten af, anderen binnen in de kerkgebouwen. De wandeling duurt ongeveer een uur. Na afloop is er voor iedereen glühwein en chocomel in de herberg. Deelname is gratis. Starten kan tussen 18.00 en 19.30 uur.

Pubquiz in Theater Concordia
20:30 Haastrecht, Theater Concordia. Pubquiz Feestdagen in Theater Concordia. Samen strijden om smakelijke en vermakelijke beloningen tijdens deze gezellige quizavond. Het theater is gevuld met 33 teams van max. 5 deelnemers. Deelname alleen met een groepsticket. Er is een passende prijs voor het team met de leukste/mooiste december/kerst/kerstvakantieoutfit. Kaarten (à 25 euro per team) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 17 december

Winterfair Sint-Jan
10:00-17:00 Gouda, Sint-Janskerk. In de kerk staan verschillende stands met een groot en divers aanbod van sfeervolle, lekkere en bijzondere (kerst)producten. Op het foodplein zijn diverse lekkernijen te verkrijgen. Daarnaast zijn er optredens en concerten en is er ruimte voor bezinning. De betekenis van Kerst wordt in een fraai lichtspel zichtbaar gemaakt in de Goudse Glazen. Toegang is gratis.

Kerstmarkt
10:00-16:00 Gouda, De Ring, Olympiaplein 2A. Het Olympiahuis houdt een kerstmarkt met verkoop van onder andere kerststukjes, sieraden, kerstornamenten, aroma oliën en kerstkaarten. Ook zijn er winterse lekkernijen verkrijgbaar als erwtensoep en warme chocolademelk.

Wintertriatlon bij Langlaufvereniging Gouda
12:00 Gouda, De Skihut, Groenhovenpark (ingang links achter het zwembad).
Langlaufvereniging Gouda houdt dit jaar weer een wintertriatlon. Een wedstrijd die bestaat uit hardlopen, mountainbiken en langlaufen op de kunststofbaan. De wedstrijd kent een korte en een lange versie. Daarnaast kunnen ook teams van 2 of 3 personen de afstanden afleggen. De start van de wedstrijd is om 12.00 uur. Deelname kost 17,50 euro per persoon of 32,50 euro per team. Meer informatie en/of aanmelden op www.langlauf.nl.

Werkplaats op zaterdag - kersteditie
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De Werkplaatsen op zaterdag zijn voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Ze zijn welkom vanaf 14.00 uur (later binnenkomen mag ook). Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. In december met de Rotterdampas 3,75 euro. (Groot)ouders zijn welkom om mee te helpen in de werkplaats. Zij mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 17 december is er een kersteditie met Jan Wubbe en Celine. Kinderen kunnen een eigen kerstkaart of kerststalletje maken.

Winterwandeling
17:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Een winterwandeling aan het einde van de middag, want Gouda is op z’n mooist als de duisternis valt en er een serene sfeer heerst. Dit is het moment om mee te gaan met een wandeling van het Goudse Gidsen Gilde. Laat je meevoeren langs verlichte monumenten en geniet van de mooi versierde straatjes en steegjes. Maak gebruik van de unieke mogelijkheid om de uitgelichte Goudse glazen van de Sint-Janskerk van buiten te bewonderen. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de gids. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. een uur.

Sympathy for the devil - Het vuur van de sixties
20:00 Gouda. Goudse Schouwburg. Meedogenloos muziektheater over twee sensationele jonge vrouwen. Dé stijliconen van de swinging sixties en muzen van de Stones. Marianne Faithfull en Anita Pallenberg: ze belichamen de vrijheidsdrang van een hele generatie. Maar wat is de prijs van roem en roekeloosheid? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

3x30 Nieuwe Makers – Mix van opkomend talent
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Waarom één voorstelling kiezen, als je er ook drie op een avond kunt zien? In 3x30 zie je drie te gekke optredens van 30 minuten met drie totaal verschillende artiesten. Allemaal veelbelovende nieuwe makers die ons podium betreden. Zeker weten dat je een nieuw pareltje ontdekt. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 18 december

50+ Bios: Het Verzwijgen
13:00 Gouda, Cinema Gouda. Marieke van der Windens hoort op haar moeders begrafenis dat haar grootouders collaboreerden met de Duitsers. Dertig jaar later gaat ze op zoek naar de waarheid. De verhalen die ze in haar zoektocht vindt bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder. Kaarten: www.cinemagouda.nl.

De Hond die Licht gaf - Max Tak en Kim van Zeben
14:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De hond die licht gaf is een ode aan alles wat voorbijgaat en toch een beetje blijft. En bovenal is het een voorstelling voor de hele familie die barst van het leven. Vol live muziek en zang, poppenspel, slapstick en knallende uitvindingen die je beter niet thuis kunt doen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

StoryTrail stadswandeling
14:00 Gouda, start voor het stadhuis, Markt 1. Theatergezelschap Stadsavonturen komt naar Gouda voor de laatste StoryTrail stadswandeling van dit jaar. Verteller Erik de Beweerde neemt belangstellenden mee op een anderhalf uur durende tocht vol sterke stadsverhalen. De StoryTrail stadswandeling is een historische rondleiding en een verteltheatervoorstelling in één. In het decor van de oude binnenstad brengt verteller Erik de helden en schurken uit de stadsgeschiedenis tot leven. Reserveren is noodzakelijk: www.StoryTrail.nl. Reserveer nu met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT en betaal 15,50 euro per persoon (kind: 9,79 euro).

Rouwcafé Boek en Troost
15:00-17:00 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het Rouwcafé. Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu een partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld. De feestdagen brengen warmte, familietradities en gezelligheid. Dat voelt helaas niet altijd zo voor mensen, die een dierbare moeten missen. Het Rouwcafé probeert wat licht te brengen met een feestelijke kersttafel. Kosten: 5 euro. Aanmelden: info@boek-en-troost.nl.

Mirusia - Merry & Bright
15:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Speciaal voor haar Nederlandse publiek verruilt Mirusia in de laatste maand van 2022 de Australische zomer voor de Europese kou. Tijdens een feestelijk en sprankelend concert laat ze samen met haar orkest de mooiste melodieën, traditionele en nieuwe kerstliedjes horen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Goudse Glazendienst
17:00 Gouda, Sint-Janskerk. Naast een Festival of Lessons and Carols op kerstavond is er een traditie van een Festival of Lessons and Carols for Advent. De Goudse Glazendienst van zondagmiddag 18 december zal in die vorm plaatsvinden. Glas 9 (over de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper) en glas 14 (over de prediking door Johannes de Doper) staan centraal. Ds. Jacobine Scholte-de Jong is voorganger in deze dienst. Kerkmusicus Gerben Budding zorgt met de cantorij voor de muzikale vormgeving.

dinsdag 20 december

Computervragenuurtje in ‘t Govertje
10:30 Gouda, ‘t Govertje, Ouverturelaan 12. Iedere dinsdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Spreekuur Taalhuis
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Première special - Faithfully Yours
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Bodil en Isabel zijn tijdens weekenden weg aan de Belgische kust elkaars alibi om vreemd te gaan. Wanneer Isabel ineens vermist wordt, raakt Bodil steeds verder verstrikt in het web van leugens dat ze zelf hebben opgebouwd. Geniet al van deze film twee dagen voor de officiële premièredatum. Inclusief bubbels en lekkere hapjes. Ontvangst vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

woensdag 21 december

Ladie Night - De Tatta’s
19:30 Gouda, Cinema Gouda. Wanneer Erik van Kampen een iets te hebzuchtige investering doet om nog rijker te worden, moet hij met zijn gezin van een luxe villa naar een flat verhuizen. Midden in deze volkswijk ontstaan hilarische situaties tussen de nieuwe buren en de Tatta’s. Geniet al van deze film twee dagen voor de officiële premièredatum. Inclusief bubbels en lekkere hapjes. Ontvangst vanaf 19.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 22 december

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Inloopspreekuur computervragen in Van Noord
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor computervragen in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Aanmelden is niet nodig.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Vip-night - I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Deze muzikale biopic is gebaseerd op het leven en de muziek van de legendarische Whitney Houston. De film neemt je mee op een emotionele, turbulente reis door het leven en de carrière van Houston Geniet van een ontvangst met een glas bubbels en amuses, snacks en een drankje voor bij de film en iets lekkers achteraf. Ontvangst vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Soweto Gospel Choir - Heart of Africa
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Dompel je onder in het kleurrijke en energieke muziekspektakel van het Soweto Gospel Choir, hét beste gospelkoor ter wereld. Het koor werkte samen met grote artiesten als Queen, U2, Beyoncé, Stevie Wonder, Aretha Franklin en Anastacia en won meerdere Grammy’s. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 24 december

Titus & Fien - Winterrevue
13:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Titus & Fien, bekend van vele sprookjesvoorstellingen, komen met een heerlijk uitje voor de hele familie vol oliebollen, kerstversiering en natuurlijk gezelligheid. Met een prachtig decor, live orkest, grote hits, hilarische sketches en grappen en grollen. Dat wordt lachen, gieren en brúllen... Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.