• Daphne Lamboo.
• Daphne Lamboo. Foto: Hester Hage

Daphne Lamboo crosst vooral om sterker te worden

gouda • Daphne Lamboo is een trouwe deelnemer aan de crosscompetitie Zuid-Holland Midden, die de Goudse atlete in 2018 al eens won. Deze cross is de derde wedstrijd die meetelt voor de crosscompetitie van de regio Zuid-Holland Midden en zijn het vooral de regionale lopers die om de punten strijden. Na een derde plek in de Floracross en een tweede plaats in de Reeuwijkse Houtloop is de Goudse atlete tevreden met haar overwinning in haar thuiswedstrijd. ,,Ik liep de eerste twee van de vier af te leggen ronden aan kop van de 4250 meter lange veldloop,” vertelde Lamboo na afloop. ,,De geluidswal was een echte benenbreker. Een achtervolger (A-juniore Isa van der Valk, red.) hield mij echter in het vizier en had een beter eindschot dan ik.”

Tien jaar geleden kwam de 31-jarige Daphne Lamboo in aanraking met de atletieksport. ,,Tijdens mijn studententijd ben ik gaan sporten,” vertelt de onderzoeker van beroep. ,,Mijn keuze viel op hardlopen. De Oliebollenloop op Oudejaarsdag was mijn eerste wedstrijdloop. Ik liep de tien kilometer net binnen het uur. Vanaf dat moment pakte ik het hardlopen serieuzer aan. Steeds weer sneller kunnen lopen en dat volhouden gaf een kick. Ik besloot mijn grenzen te verleggen op de vijf en tien kilometer.”

Na haar verhuizing naar Gouda werd Lamboo lid van atletiekvereniging Gouda. In 2017 maakte ze kennis met het veldlopen. ,,De crossen vergen veel kracht en zorgen ervoor dat je ook op de weg beter gaat presteren,” vervolgt ze. ,,Zo won ik regelmatig wedstrijden op de tien kilometer. Mijn persoonlijk record op deze afstand ligt onder de 39 minuten. Om die tijd te halen heb ik hard getraind. In de coronaperiode heb ik veel thuis gewerkt. Mijn trainingen plande ik op de tijdstippen, dat ik reisde naar en van mijn werk.”

Voor deelnames aan NK's komt Daphne Lamboo niet in aanmerking. ,,Daar ben ik niet goed genoeg voor", merkt ze bescheiden op. ,,Atletiek is voor mij een heerlijke uitlaatklep. Ik richt mijn vizier nu op deelname aan de Marathon van Rotterdam. Mijn ambitie is om een tijd zo dicht mogelijk bij de drie uur te lopen. Atletiektrainer Roelof Flierman van av Gouda begeleidt me. Het hele proces ernaar toe: onder meer welk tempo en hartslag past bij mij, vind ik interessant. Aankomende zaterdag neem ik deel aan de Linschotenloop op de halve marathon. Mijn wegseizoen sluit ik af met de Oliebollenloop in Schoonhoven op Oudejaarsdag.”

Wim Kroone