Afbeelding
Foto:

Noodopvang hotelboot verlengd

gouda • De asielzoekers die tijdelijk worden opgevangen in de noodopvang op de hotelboot aan de Weteringpad zullen daar de komende tijd nog blijven. De noodopvang is met een halfjaar verlengd, in afwachting tot de asielzoekers kunnen verhuizen naar de nieuwe locatie in het Molenwiekgebouw. Die is naar verwachting rond mei 2023 klaar om de asielzoekers op te vangen. 

De hotelboot is een tijdelijke oplossing, maar door de aanhoudende asielcrisis is deze al enkele keren verlengd. Sinds december 2021 ligt de boot aan het Weteringpad in de Korte Akkeren, waar maximaal 185 asielzoekers worden opgevangen. De huidige overeenkomst loopt tot 1 januari 2023. 

Burgemeester Verhoeve gaf in mei tijdens een bewonersavond aan dat per halfjaar opnieuw wordt gekeken of een verlenging noodzakelijk is. Gezien de asielcrisis is het niet mogelijk de asielzoekers ergens anders onder te brengen, daarom wordt de noodopvang nog een keer verlengd. Dit is tijdens de bewonersavond op 6 december besproken met omwonenden van de hotelboot, laat de gemeente weten. 

Molenwiekgebouw

In september is besloten dat de noodopvang voor vluchtelingen wordt gerealiseerd in het Molenwiekpand op de Groningenweg 6. De afgelopen periode is de gemeente in overleg geweest over de bestuursovereenkomst tussen de gemeente Gouda en het Centraal Opvang Asielzoekers (COA).

Het college heeft vorige week ingestemd met de bestuursovereenkomst. Hierin is vastgelegd dat de locatie maximaal 5 jaar in gebruik mag zijn. Op de locatie komen maximaal 350 vluchtelingen, waarvan maximaal 50 alleenreizende minderjarige vreemdelingen. Er worden geen volwassen niet-kwetsbare asielzoekers opgevangen uit veilige landen. Ook is er een aanbod van minimaal 20 uur dagbesteding per week. 

Verhuizen

Deze maand wordt de omgevingsvergunning voor de bouw door het COA aangevraagd. Vanaf februari zal de locatie bouwrijp worden gemaakt door het COA. Volgens de planning verhuizen de bewoners van de hotelboot naar de Molenwiek locatie in april 2023. De start van de noodopvang en de aanvulling tot het maximale aantal van 350 bezoekers zal eind april of mei 2023 zijn.

Hester Hage