• Beheerder Bennie Slagter (rechts naast de boom) met de vrijwilligers in de kapel.
• Beheerder Bennie Slagter (rechts naast de boom) met de vrijwilligers in de kapel. Foto: Sandra Zeilstra

R.K. Begraafplaats in een nieuw jasje “We willen dat mensen ons weten te vinden”

Algemeen

GOUDA • Achter het grote woonhuis aan de Graaf Florisweg, waar de beheerder woont, ligt de R.K. begraafplaats die sinds 1890 in gebruik is. Licht verscholen achter het grote huis, maar zeker geen plek die onopgemerkt moet blijven, vinden bestuurslid Maarten ter Meulen en beheerder Bennie Slagter. Sinds 1,5 jaar is Slagter de beheerder van de begraafplaats. 

Slagter is al eerder werkzaam geweest in de uitvaartbranche en als bloemist. Deze ervaring neemt hij mee als ‘nieuwe’ beheerder van de begraafplaats. Daar begeleidt hij uitvaarten, maar zorgt ook voor een nieuwe uitstraling van de begraafplaats zelf. “Het is een mooi beroep. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt en je betekent daadwerkelijk iets: met kleine dingen kun je al een groot verschil maken. Een tafel, vaasje, bloemen, kaarsje. Dat merken mensen.”

Betrokken groepje vrijwilligers
Twee jaar geleden zag de plek er anders uit. “Het was vrij kaal, daarom zijn we flink gaan vergroenen. Dat doen we samen met  vrijwilligers. Dat is nu een groepje van 10 betrokken mensen,” legt Slagter uit. Iedere dinsdagochtend is de groep vrijwilligers gezamenlijk aan het werk. “Het is een zoektocht naar welke beplanting het beste op welke plek kan, we willen vooral rust creëren. Dus proberen we verschillende dingen uit, zoals planten spiegelen.” Een zoektocht die soms even duurt. “Het is een proces, maar we zien steeds meer verbeteren op een positieve manier.”

Bijzonder aspect
De zes bankjes die tussen het groen en de graven zijn geplaatst, zijn bedoeld om de plek meer uitnodigend te maken en om ontmoetingen te stimuleren. “Dit zijn allemaal ontmoetingsplekjes, de begraafplaats heeft ook deze functie. Die streven we na en vinden we belangrijk.” Slagter maakt geregeld een praatje met bezoekers. “Dat ontmoeten, is een heel bijzonder aspect.”

Ter Meulen: “In Spanje in dat bijvoorbeeld heel normaal, het is daar zo dusdanig laagdrempelig dat mensen daar een begraafplaats op lopen om even te wandelen, gewoon even te zitten en te ontspannen,” legt Ter Meulen uit. Slagter: “Dat vinden we belangrijk: kom langs, ga lekker zitten, brand een kaarsje.” De vergroening, de bankjes, de versieringen: in zijn geheel moet het een fijne plek zijn om te vertoeven. “Ook als je geen binding hebt met de begraafplaats, kun je hier gerust komen. Je kunt de kapel bezoeken, er mediteren, een kaarsje branden,” zegt Slagter. 

Eigentijdse manier 
In het midden van de begraafplaats staat een karakteristieke rouwkapel, die in 2002 tot Rijksmonument is verheven. “Daar willen we, naast de uitvaarten, meer activiteiten organiseren. Denk aan muziek van een klein kamerorkest of lezingen op feestdagen zoals kerst, Pasen of moederdag.”

Dat hoeft niet overhaast. “Je moet het natuurlijk gewoon tegenkomen,” zegt Slagter. Ter Meulen: “We gaan de begraafplaats op een eigentijdse manier bekend maken aan de Goudse bevolking. We denken altijd vooruit: welke veranderingen zijn er in de branche?” Slagter vult aan: “Maar het kost tijd, het is echt een proces.” veel mensen niet op de hoogte - mensen vooraf bewust worden of en waar begraven. 

Niet vergeten
Ter Meulen merkt op dat een plek als dit belangrijk is. “Je creëert een aandenken aan iemand, met bloemen, een kunstwerk. Zo wordt een persoon niet vergeten, dat is een mooie gedachte. Veel mensen zijn niet van ons bestaan op de hoogte. Terwijl het juist belangrijk is dat mensen vooraf bewust worden en nadenken of - en waar - ze begraven willen worden.”

Deze kerst is de kapel aangekleed met versieringen, een kerstboom en lichtjes. Ook is de kerststal te zien die voorheen bij de kerk op de Krugerlaan stond.

Klik hier voor meer informatie.