woensdag 7 december

De Alex Klaasen Revue - Snowponies
19:15 Gouda, Goudse Schouwburg. Hét medicijn tegen donkere dagen: een show vol hilarische sketches en muzikale hoogtepunten. Met ‘woke’ kerstelfen, een battle tussen os en ezel en een echte Duitse kerstmarkt. Dus doe jezelf, je familie en je vrienden een plezier en have yourself a ‘Merrie’ Christmas. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 8 december

Workshop ‘Jouw top CV’
10:00 Gouda, bibliotheek, Klein Amerika 20. Jouw CV is vast in grote lijnen klaar. Maar bekijk jij hem elke keer weer kritisch en pas jij hem op elke vacature aan? Want zo is de kans groter dat jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens deze workshop leer je hoe je jouw basis CV simpel kunt aanpassen aan een vacature. Aanmelden: 06–51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Inloopspreekuur computervragen in Van Noord
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor computervragen in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Aanmelden is niet nodig.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Jop Wijlacker & Dennis Kolen - Two Of Us XL (Lennon & McCartney Acoustic)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Met muzikale precisie en weergaloze tweestemmigheid weerspiegelen Jop en Dennis de symbiose van het grootste en meest succesvolle schrijversduo aller tijden. De sfeervolle beelden, spraakmakende anekdotes en persoonlijke herinneringen geven een nieuwe kijk op de tijdsbepalende songs. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

The Royal Ballet - De Notenkraker
20:15 Gouda, Cinema Gouda. Live relay vanuit The Royal Opera House in Londen. Laat je betoveren en kom in de kerststemming met deze sprankelende feestelijke traktatie voor het hele gezin. Ga mee op het kerstavond avontuur van Clara en haar betoverde Notenkraker. Ook te zien als encore op zondag 18 december om 11.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.cinemagouda.nl.

vrijdag 9 december

The New London Chorale by Tom Parker - jubileumconcert – 40 jaar
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 40 succesvolle jaren is het tijd voor een jubileumtour met alle muzikale en vocale hoogtepunten! Vele topuitvoeringen van de verschillende albums met gepopulariseerde versies van klassieke muziek en andere bekende werken passeren de revue. Een concert om niet te missen. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

‘Voute kerstbingo’
20:30 Haastrecht, Theater Concordia. ‘Voute kerstbingo’ met fraaie prijzen en live entertainment. Er zijn vier speelrondes en vier superrondes. Dresscode is Kerst: rood, goud en natuurlijk ‘vout’. Rob van Zuijlen draait in eigen persoon aan de balletjesmachine en presenteert deze avond. Claudia zorgt met haar barteam voor de bitterballen, biertjes en wijntjes. Kaarten (à 32,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Kiki Schippers - Meer
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Kiki maakt de rekening op in een voorstelling met een overdaad aan scherpe en ontwapenende liedjes, waarin ze zichzelf en de wereld niet spaart. Een piano, een gitaar en een dijk van een stem, wat wil je eigenlijk nog meer? Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 10 december

Hoofdpersonen: bijzondere ontmoetingen tussen vertellers en luisteraars
16:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. De bibliotheek Gouda en Libertum, interactief museum voor vrede en vrijheid, organiseren een serie bijzondere ontmoetingen tussen vertellers en luisteraars: Hoofdpersonen. In een een-op-eengesprek vertelt de Hoofdpersoon – een Gouwenaar of iemand met een band met Gouda – aan de hand van een foto of voorwerp zijn verhaal aan een luisteraar. Dat kan een verhaal zijn over een belangrijke periode of gebeurtenis in zijn leven. Maar ook een verhaal dat anderen aan het denken zet of raakt. Of simpelweg blij maakt. De eerste ontmoetingen zijn op zaterdagmiddag 10 december. Kijk voor alle informatie op http://www.bibliotheekgouda.nl/hoofdpersonen.

Before After - Desi van Doeveren en Coen Bril
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Before After is een intieme musical met live muziek en meeslepende ballads. Wanneer Ami en Ben elkaar tegenkomen op een heuvel, herkent zij hem meteen als haar grote liefde die plots verdween. Hij herkent haar niet. Sterker nog, hij herinnert zich niets meer van voor zijn auto-ongeluk. Krijgt liefde een tweede kans? Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

Humor, ongemak én filmquiz: TheateR TzT in Kleintheater Zwaan
20:00 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. TheateR TzT speelt de voorstelling ‘Roest’. Kan het? Dat in één ogenblik besloten ligt dat je bij elkaar past? Klopt het dat ik jou, een onbekende, in één oogopslag herken? Wel verwarrend. Hij en zij zagen elkaar, ieder voor zich, al vaker op afstand. Nu staan ze tegenover elkaar, dichtbij en zien elkaar zonder verrekijker. Hoe zal het gaan? Gaat het zoals ze, ieder voor zich, hadden gehoopt? Gaat het, zoals ze, ieder voor zich, hadden bedacht? Klopt het? Of…? Roest is een humoristische voorstelling vol met ongemak, geschreven door Jibbe Willems. Regie door Ali Pankow. Spel: Mels Hoogenboom en Tamara van As. Na de pauze iets heel anders: Filmquiz. TheateR TzT speelt scènes uit bekende films. Test je filmkennis en raad de film waaruit een scène gespeeld wordt.

Kerstconcert
20:00 Gouda, Sociëteit De Réunie, Oosthaven 17. Stichting Goudse Kamermuziek Concerten sluit het jaar af met een kerstconcert. Uitgevoerd door: Luk Callens (hobo), Maiko Inoué (piano), Johannes Burghoff (cello), Anne Cambier (sopraan), Olivier Piguet (viool). Met werken van onder anderen Mozart, Elgar, Quilter, Callens en Shostakovitch. Ook klinken er Kerst hymnes en een Christmas medley. Na afloop is er een gratis hapje en drankje in kerstsfeer. Meer info/reserveren: www.gkmc.nl. Concertbezoekers met een beperking kunnen voorkeursplekken per e-mail reserveren.

Countryband Chickadee in het Arto Theater
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. De Nieuwpoortse band Chickadee gaat in deze nieuwe theatershow buiten de gebaande paden. In hun zoektocht naar de mooiste countrymuziek nemen zangeressen Kim en Marijke je mee op reis naar nieuwe, voor sommigen nog onbekende liedjes en artiesten. Maar uiteindelijk komen ze ook weer ‘thuis’ met een paar mooie classics en countrysongs van eigen bodem. Tickets: www.artotheater.nl. Meer informatie over de band: www.chickadeemusic.nl.

Kerstshow Helemaal Top
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Helemaal Top staat garant voor hele dikke feestjes. Met de kerstshow ‘Tribute to the toppers’ in Rosso gaat het dak eraf. Verwacht een avondvullend programma in rode kerstsfeer met tophits van vele bekende sterren op het repertoire. Met De Toppers als voorbeeld zingen zij medleys uit verschillende genres en voor alle leeftijden. Nederlandstalig, Engelstalig, pop, rock, kroeghits, dance, alles komt voorbij. Het betreft een sta-concert. Kaarten (à 17,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Grof Geschud - Broeden
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Na hun in de pers bejubelde en voor de Neerlands Hoop genomineerde debuut Lijmen, is het nu tijd voor Broeden. Wees getuige van een hilarische en ontroerende poging van deze ex-geliefden om zichzelf te verlossen van de verpletterende angst om verlaten te zijn. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

zondag 11 december

Goudsche Wintermarckt
11:00-17:00 Gouda, Markt. Rond het stadhuis van Gouda staat er tussen 11.00 en 17.00 uur een kerstmarkt: de Goudsche Wintermarckt. Met glühwein, warme choco, de leukste kerstcadeaus, passende outfits voor de feestdagen, muziek en eten vanuit foodtrucks. Alle deelnemers bieden stuk voor stuk bijzondere, veelal handgemaakte producten aan.

Sopraan Cora Schmeiser in Remonstrantse kerk
14:00 Schoonhoven, Remonstrantse kerk. Sopraan Cora Schmeiser zingt liederen van de middeleeuwse Hildegard von Bingen (1098-1179) in haar programma ‘O felix anima – feest voor de gelukkige ziel’. Entree: 5 euro.

Pianotrio in kerk Haastrecht
14:00 Haastrecht, Hervormde kerk. In de serie ‘zondagmiddagconcerten’ presenteert de Haastrechtse kring een concert van het Samaca pianotrio. Het trio bestaat uit drie getalenteerde, jonge musici uit Spanje en Brazilië: Sarah Nojossa (viool), Carmen Ramirez Campos (cello) en Marta Fernandez (piano). Zij brengen werken van Beethoven en enige werken uit de ‘laat Romantische periode’ van Saint Saens, Elgar, Shostakowitch, Suk en Delibes. De toegangsprijs bedraagt 22,50 euro (donateurs 20 euro). Kaarten via www.haastrechtsekring.nl of aan de zaal.

Sjaak Bral - Vaarwel 2022
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Humor – kan dat in een jaar vol rampspoed, honger en geweld? Uiteraard. ‘Humor is overwonnen droefheid’, zei Godfried Bomans al. Juist 2022 leent zich bij uitstek voor de vette lach. U voelt ‘m al: in zijn 26e oudejaarsconference gaat Sjaak verder dan hij ooit is gegaan. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

maandag 12 december

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

dinsdag 13 december

Computervragenuurtje in ‘t Govertje
10:30 Gouda, ‘t Govertje, Ouverturelaan 12. Iedere dinsdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Spreekuur Taalhuis
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

woensdag 14 december

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Orkater en Bijlmer Parktheater - De Gliphoeve
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Etta besluit met haar kinderen naar Nederland te gaan, waar het kleine gezin flink op de proef wordt gesteld. Een voorstelling vol levenskracht en muziek, als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

Leoni Jansen - In concert
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Dankzij haar spetterende deelname aan The Voice Senior weet nu echt héél Nederland dat Leoni Jansen prachtig zingt. Haar Blind Audition trok 2 miljoen kijkers en Leoni was meteen trending-topic. Dat vraagt natuurlijk om meer. Dus gaat Leoni met band de theaters in. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 15 december

Inloopspreekuur computervragen in Van Noord
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor computervragen in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Aanmelden is niet nodig.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur Taalhuis in de Chocoladefabriek
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Dolf Jansen - Flitsbezorgd (Oudejaars 2022)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. We zijn eraan gewend geraakt dat alles binnen 10 minuten bij ons thuis wordt gebracht: chips, barbecuesaus, twee bananen en ketamine voor het hele weekend. Daarom zal het tempo geregeld redelijk hoog liggen, maar u krijgt meer dan voldoende tijd voor schaterlach en andere geluiden. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 16 december

Gouda bij Kaarslicht
13:00-0:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Geniet van het traditionele openingsconcert en muzikaal Gouds talent, zing mee met kersthits bij de X-mas sing-a-long of waag een dansje bij de winterse afterparty. Gratis toegang.

50+ Bios: The Lost King
15:00 Gouda, Cinema Gouda. The Lost King is het waargebeurde levensverhaal van een vrouw die weigerde om genegeerd te worden en ‘s lands grootste geschiedeniskenners bevocht, om hen zo te confronteren met hun visie op een van de meest controversiële Koningen van de Engelse geschiedenis. Kaarten zijn te bestellen via www.cinemagouda.nl.

Wandeling Gouda bij Kaarslicht
15:00 en 16:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Dit jaar is voor de 67e keer Gouda bij Kaarslicht. Een dag met veel muziek, theater, cultuur en entertainment. Overal klinkt muziek en is er straattheater en dans. In de kerken van Gouda zijn gratis concerten. Als het donker wordt is het oude centrum verlicht met alleen maar kaarsen. Tussen 19.00-20.00 uur is het hoogtepunt. De burgemeester leest het kerstverhaal, de lichtjes in de kerstboom voor het stadhuis worden ontstoken en duizenden mensen zingen mee met de kerstliedjes. Een gids van het Goudse Gidsen Gilde leidt belangstellenden rond langs de hoogtepunten van Gouda: bekende monumenten als het stadhuis, de kaaswaag en de Sint-Janskerk, maar ook ‘verborgen’ plekjes in de binnenstad. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Kersttheater wandeling
18:00 Haastrecht, start bij Theater Concordia, Concordiaplein 1. Voor het derde jaar is er een kersttheater wandeling in Haastrecht georganiseerd door de gezamenlijke kerken verenigd in het Hapis. Onderweg komen wandelaars de live-scenes uit het Kerstevangelie tegen. Verbeeld in muziek en toneel. Sommige scènes spelen zich buiten af, anderen in een van de kerkgebouwen. De wandeling duurt ongeveer een uur. Na afloop is er voor iedereen glühwein en chocomel in de herberg. Deelname is gratis. Starten kan tussen 18.00 en 19.30 uur.

Pubquiz in Theater Concordia
20:30 Haastrecht, Theater Concordia. Pubquiz Feestdagen in Theater Concordia. Samen strijden om smakelijke en vermakelijke beloningen tijdens deze gezellige quizavond. Het theater is gevuld met 33 teams van max. 5 deelnemers. Deelname alleen met een groepsticket. Er is een passende prijs voor het team met de leukste/mooiste december/kerst/kerstvakantieoutfit. Kaarten (à 25 euro per team) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 17 december

Werkplaats op zaterdag - kersteditie
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er ‘Werkplaatsen op zaterdag' in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De Werkplaatsen op zaterdag zijn voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Zij zijn welkom vanaf 14.00 uur (later binnenkomen mag ook). Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. In december met Rotterdampas 3,75 euro. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 17 december is er een kersteditie met Jan Wubbe en Celine. Kinderen kunnen een eigen kerstkaart of kerststalletje maken.