Eerste microwoning geopend in Gouda

gouda • Een primeur voor Gouda: een microwoning op privégrond. Op 22 november nam wethouder Rogier Tetteroo (ruimtelijke ordering) de sleutel van de woning in ontvangst. 

Tetteroo vertelde over zijn verbazing toen hij voor het eerst van het plan van initiatiefnemer Matthijs Rolleman en Tessa Halm, die wel geïnteresseerd was om zo'n woning in haar tuin te plaatsen, hoorde. Zoiets kwam namelijk in Nederland nog niet voor. Het college moest het even laten bezinken, maar uiteindelijk werd het plan goedgekeurd. Tetteroo: ‘We zeiden: laten we het maar proberen, voor de duur van ten minste twee jaar. Ik denk dat we in die periode voldoende gaan tegenkomen waar we ons voordeel mee kunnen doen."

Nieuwe vorm van grondgebruik

Het huis staat de komende twee jaar op de grond van Tessa Halm. Tetteroo is al wel enthousiast over het idee. "Wat mij betreft wordt dit een nieuwe vorm van dubbel grondgebruik. Je kan binnen bestaande infrastructuur, in een deel van een bestaande tuin die niemand gebruikt, iemand helpen aan een huis," zegt Tetteroo.

Zo ontstond ook het idee, laat initiatiefnemer Matthijs Rolleman weten. Zijn broer was eigenaar van een huis inclusief grote tuin, waarvan hij zo'n 20 vierkante meter zelf nooit gebruikte. Dat bracht Rolleman op het idee om op zulke plekken een microwoning te plaatsen. De media pikte het idee op en zo kwam het terecht bij Halm. 

Voor Tessa Halm was ongebruikte ruimte in de tuin precies de reden om zich bij Matthijs aan te melden: “Ik heb een ontzettend grote tuin en het laatste stuk gebruikte ik niet. Het huis is zo geplaatst dat je het vanaf mijn eigen huis bijna niet ziet. We wonen allebei heel prettig zo,” zegt Tessa Halm.

Essentiële schakel

Gouda kampt, net als andere steden, met een woningtekort. "Naast reguliere woningen die worden gebouwd, kunnen microwoningen een essentiële schakel zijn in de aanpak van het woontekort. Bijvoorbeeld voor mensen die niet al die ruimte nodig hebben, zoals studenten, jongeren of mensen die zelfstandig willen wonen."