• Wethouder Anna van Popering en Marieke Hoogeveen (Zonta Gouda).
• Wethouder Anna van Popering en Marieke Hoogeveen (Zonta Gouda). Foto: Astrid den Haan

Orange the world campagne van start

gouda •  De campagne 'Orange the World' werd op 25 november gestart door het hijsen van de vlag bij het Huis van de Stad door wethouder Anna van Popering en Marieke Hoogeveen van Zonta Gouda.

Met de campagne wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen meisjes en vrouwen dat wereldwijd nog veel voorkomt: 1 op de 3 vrouwen krijgen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld. Deze campagne, waar meer dan 200 gemeenten aan meedoen, eindigt op 10 december en wordt gecoördineerd door UN Women. Het thema is dit jaar ‘Preventie'. 

Tussen 25 november en 10 december (de internationale Mensenrechtendag) zitten 16 Dagen van Actie. Er worden wereldwijd debatten, tentoonstellingen, demonstraties en andere activiteiten georganiseerd. Gouda doet voor de vijfde keer mee aan de campagne. In Nederland werkt UN Women samen met Zonta Nederland en de Soroptimisten.

In Gouda nemen deze clubs het voortouw om lokale acties en activiteiten te organiseren. Eerder werd een rondetafelgesprek georganiseerd door de Soroptimisten en Zonta Gouda. Dit gesprek is te zien op Gouwestad en op Youtube. Ook was er maandag 28 november een collegetoer, met als thema 'Wat is er huiselijk aan huiselijk geweld?' 

Op 25 november kleurden verschillende Goudse gebouwen oranje. De oranje kleur verwijst naar de kleur van een zonsopgang; de campagne staat voor een dagenraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen. In totaal kleurden in Gouda 7 gebouwen oranje, waaronder Het stadhuis, de Sint Janskerk, de Garenspinnerij en de So What! Inmiddels worden in meer dan 100 landen gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht.