• Het Gouds stadsgezicht van Cornelis Springer.
• Het Gouds stadsgezicht van Cornelis Springer. Foto: Museum Gouda

Museum Gouda verwerft uniek schilderij

gouda • Museum Gouda is vorige week, met hulp van een aantal betrokken Gouwenaars, in het bezit gekomen van een uniek schilderij; een Gouds stadsgezicht van Cornelis Springer. Het kunstwerk uit 1863 toont het zicht op de Sint-Janskerk. Het komt niet vaak voor dat een 19de-eeuws Gouds stadsgezicht op de markt komt. Na een kleine restauratie zal het werk vanaf begin 2023 in Museum Gouda te zien zijn.

Herkenbaar stadsbeeld

Cornelis Springer (1817-1891) behoort tot de belangrijkste topografische kunstenaars van de 19de eeuw in Nederland. Op het schilderij is een gedeelte van de noorderzijbeuk van de Sint-Janskerk in Gouda te zien. Ook de beroemde glas-in-loodramen zijn te onderscheiden. Op de voorgrond is het zogenoemde Zakkendragershuisje afgebeeld, met links daarvan het voormalige Kraamvrouwenportaal. Het is een geromantiseerd 19de-eeuws stadsbeeld, maar het is voor Gouwenaars nog steeds herkenbaar. 

“Dit schilderij is een belangrijke aanvulling op de collectie van de stad,” zegt directeur Femke Haijtema. “Het is niet alleen bijzonder goed geschilderd, het werk stelt ons ook in staat om de Goudse geschiedenis nog beter in beeld te brengen, voor bezoekers van onze mooie stad en bovenal voor Gouwenaars.”

Tijdsdruk

Het schilderij werd vorige week geveild bij het Venduehuis in Den Haag. Museum Gouda was hiervan op de hoogte, maar kon de benodigde middelen onder de gestelde tijdsdruk niet bij elkaar krijgen. Een vijftal Gouwenaars vond dit een belangrijk schilderij en wilde het veilig stellen voor de stad. Zij hebben het schilderij gekocht en vervolgens aangeboden aan het museum. 

Hierdoor was Museum Gouda in staat om het schilderij, met eigen middelen, een bijdrage van de Goudse Museumvrienden, de gemeente Gouda, en de bijdragen van deze particuliere kopers alsnog te verwerven.