Ingezonden lezersbrief

Dit jaar kan de Goudse bevolking van 21 december tot en met 14 januari opnieuw genieten van de ijsbaan rondom het Stadhuis. Winterse gezelligheid bij een temperatuur die vorige winter gemiddeld twee graden hoger was dan normaal.

Om een beeld te geven van de hoeveelheid energie die de ijsbaan gebruikt. Die staat gelijk staat aan het energieverbruik wat zeventwintig huishoudens in één jaar verbruiken. “Gelukkig” hebben we een warm najaar. Maar dat warme najaar is nog maar het begin van de klimatologische narigheid van de komende decennia. Hoge CO2 uitstoot is de belangrijkste veroorzaker van de opwarming van de aarde.

Alle zeilen bijzetten

Uit berekeningen blijkt dat het aggregaat van de ijsbaan en de daghoreca in de periode van de ijsbaan een jaaruitstoot CO2 van 1,2 gezin produceert. Ten opzichte van de grote uitstoters van broeikasgassen zoals de intensieve veehouderij, is dit maar erg weinig, maar we moeten alle zeilen bijzetten om de aarde, en alles wat daarop leeft, te redden van een onomkeerbare klimatologische ontwrichting.

Desondanks is dit jaar tóch weer een vergunning afgegeven voor de ijsbaan. Maar is het niet beter om mee te bewegen met de huidige omstandigheden? Meebewegen met verantwoordelijkheidsgevoel en creativiteit. Verantwoordelijkheid om te stoppen met het verbruik van onnodige energie en het uitstoten van onnodige CO2 (is een broeikasgas). Creativiteit is nodig omdat het leven wel leuk moet blijven.

Oproep

Daarom doe ik een oproep aan de gemeente om voor volgend jaar een vergunning af te geven voor een skatebaan, skeelerbaan of skelterbaan rondom het Stadhuis in plaats van een ijsbaan.

Als laatste een citaat van de secretaris generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres:

"De wereld bevindt zich op een snelweg naar de klimaathel, met de voet op het gaspedaal”.

Gemeente Gouda, haal de voet van het gaspedaal!! 

Joke van Straaten