Een avondje Olympia

gouda • Het avondje NAC is al jaren een begrip in de voetbalwereld en een fenomeen in Breda en omstreken. Voor de fanatieke NAC supporter is er geen mooier uitje denkbaar dan je onderdompelen in de geweldige sfeer van het Rat Verlegh Stadion. Sinds een aantal maanden ‘dreigt’ er in Gouda ook zo’n avondje te ontstaan aan de Bodegraafsestraatweg: het avondje Olympia.

Olympia besloot in september 2021 om met ingang van het seizoen 2022-2023, min of meer gedwongen door de werkelijkheid van de algehele leegloop op zondag, met de selectie over te stappen van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Na 136 jaar geen supporters meer die het vlaggenschip van de oudste voetbalvereniging van Gouda konden aanmoedigen. Het was even wennen, en voor een aantal supporters is het nog steeds wennen. En zeker gezien het tijdstip dat Olympia 1 zijn thuiswedstrijden pas om 17.00 uur ging spelen. Hoogste tijd om zelf poolshoogte te nemen.

Niet iedereen blij

Het blijft toch een beetje vreemd om bij het invallen van de duisternis op je fiets te stappen om naar een competitiewedstrijd in de 1e klasse van de amateurs te gaan. In de bestuurskamer was het gezellig druk. Ik informeerde zo links en rechts of het Olympia bevalt om op de zaterdag te spelen. Niet iedereen was blij dat men in West I is ingedeeld. "We hadden liever in de Haagse of Rotterdamse afdeling gespeeld, maar blijkbaar hebben de Haagse en Rotterdamse bestuurders beter gelobbyd”. 

Volgens voorzitter Edo Neefjes heeft Olympia aan de KNVB een indeling voorgelegd die de KNVB eigenlijk ook beter vond. "Maar we gaan het toch niet doen”, was het resolute antwoord van de bond. De indeling in West I betekent wel dat Olympia dit seizoen veel nieuwe en onbekende tegenstanders heeft. Zo kom je nog eens in Broek op Langedijk, Zuidoostbeemster, Huizen, Leusden Nijkerk, Nunspeet en Monnickendam. "Je hebt wel lange busreizen, maar die hadden we vorig seizoen ook. Er gaan helaas wel minder supporters mee naar de uitwedstrijden want men werkt ook nog op zaterdag”, aldus de voorzitter, die het tijdstip van 17.00 uur mooi vindt.

Afgeladen kantine

Inmiddels waren de lichten ontstoken en met een vertraging van een kwartier begon de wedstrijd tegen SDC Putten. De kantine zat afgeladen vol en ook de tribune was behoorlijk gevuld. De sfeer zat er al snel in en de spelers werden hartstochtelijk toegejuicht. Jammer dat het dapper strijdende Olympia zijn ongeslagen thuisstatus niet kon behouden. Tegenstander SDC Putten was uiteindelijk een maatje te groot. Olympia hoopt zich dit seizoen te handhaven in de 1e klasse. Dat zal nog een hele klus worden want met 7 punten uit 9 wedstrijden bevindt Olympia zich helaas in de onderste regionen. Maar de wil en het enthousiasme zijn nadrukkelijk aanwezig. Zaterdag a.s. naar Broek op Langedijk en op 10 december de laatste wedstrijd voor de winterstop thuis afsluiten tegen NSC Nijkerk. 

Het was zaterdagavond koud, maar het avondje Olympia was hartverwarmend. Mijn scepsis over het late tijdstip is ook verdwenen.

Gerrit Schinkel