Netwerk Achterwillens helpt bijen de winter door

gouda •  vrijwilligers van Netwerk Achterwillens heeft op vrijdag 18 november een een voucher van € 1.000 uitgereikt gekregen. Met deze bijdrage hebben zij een nestelgelegenheid voor bijen gecreëerd. Gerard Voskuilen ontving de voucher namens de vrijwilligers uit handen van Barbara van der Sar, expert natuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. 

Nestelgelegenheid

Netwerk Achterwillens heeft met de voucher een bodemnestelgelegenheid voor bijen gerealiseerd, omdat veel soorten bijen en hommels ook in de grond nestelen. Voor de nestelgelegenheid zijn verschillende bodemsoorten gebruikt om verschillende bijensoorten een passende omgeving te bieden.  

Bijdrage aan biodiversiteit

De plek maakt onderdeel uit van een grotere ‘insectenplaza’ in Goudse Hout, met voedsel- en nestelgelegenheid voor bijen, vlinders en andere insecten. Hiermee wordt de biodiversiteit in de omgeving bevordert. Bewoners kunnen zelf een handje helpen door de tuin niet teveel op te ruimen in de winter, maar zoveel mogelijk blad laten liggen en holle stengels laten staan. Dat is namelijk de plek waar eitjes en larven van veel soorten overwinteren. 

Groene projecten

De voucher aan Netwerk Achterwillens is uitgereikt in het kader van de Groene Pluspuntenregeling Zuid-Holland. Bij deze regeling kunnen vrijwilligers, buurtinitatieven en scholen een voucher aanvragen om groene projecten te helpen realiseren. Geïnteresseerden kunnen vanaf 1 mei 2023 een aanvraag indienen voor een project waarmee de biodiversiteit wordt gestimuleerd.

q www.zelfdoeninzh.nl