dinsdag 15 november

Computervragenuurtje in ‘t Govertje
10:30 Gouda, ‘t Govertje, Ouverturelaan 12. Iedere dinsdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Spreekuur Taalhuis
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

woensdag 16 november

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Cystine Carreon met #LOS in Goudse Schouwburg
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In de one-woman-musical #LOS krijgt zangeres Ellen – gespeeld door Cystine Carreon – een onweerstaanbaar aanbod: ze kan een digitaal evenbeeld laten maken. Zo kan ze voortaan altijd alle ballen in de lucht houden. De ideale vrouw, perfecte moeder en ambitieuze artieste zijn. Alleen maar winst toch? Ellen waagt de sprong. En wat een verademing! Tot ze voor de moeilijkste keuze komt te staan die ze ooit heeft moeten maken… Want hoe kan je loslaten als het leven oneindig is? Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 17 november

Cursus smartphone voor senioren
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Bijna alle verkochte mobiele telefoons zijn tegenwoordig smartphones. Dat wil zeggen dat de telefoons meer kunnen dan alleen bellen en sms’en. Op de slimme apparaten kan men ook internetten, e-mailen, sociale media gebruiken, spelletjes spelen en fotograferen. Maar hoe werkt dat allemaal? Samen met SeniorWeb geeft de bibliotheek een cursus over de smartphone (Android). Deze bestaat uit vijf bijeenkomsten op 17 november, 24 november, 1 december, 8 december en 15 december van 10.00 uur tot 12.00 uur. De groep bestaat uit maximaal 6 personen. Leden van de bibliotheek en/of SeniorWeb betalen 20 euro. Niet-leden betalen 25 euro. Meer informatie en kaartverkoop: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Inloopspreekuur computervragen in Van Noord
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor computervragen in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Aanmelden is niet nodig.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Film in Arto Theater
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. Vertoond wordt ‘Nomadland’. Na de sluiting van de gipsmijn in haar woonplaats op het platteland van Nevada, besluit Fern (Frances McDormand) haar busje in te pakken en de wijde wereld in te gaan. Als moderne nomade maakt ze kennis met de veerkracht en vindingrijkheid van een ander soort samenleving. In dit verhaal over hoop ontmoet Fern andere nomaden die zich opwerpen als de mentors in haar nieuwe leven in het uitgestrekte landschap van het Amerikaanse westen. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.artotheater.nl, bij Provence, Haven 63 in Schoonhoven of aan de kassa van het theater vanaf een uur voor aanvang.

vrijdag 18 november

‘De stoel van Stanoslavski’
20:00 Gouda, Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24B. Toneelgezelschap Het Voetlicht speelt 'De stoel van Stanoslavski'. Toneel met een krachtige inhoud over een thema dat actueler is dan ooit: macht. Wie heeft het, hoe houd je macht en wat doen de onderdrukten zelf? De voorstelling is energiek, gewaagd, heftig, zeer fysiek en fascinerend tegelijk. Kaarten a 15 euro zijn te bestellen via: www.toneelvereniginghetvoetlicht.nl.

Concert pianist Nicolas van Poucke
20:15 Reeuwijk, De Brug. Pianist Nicolas van Poucke is een volbloedromanticus uit de 21e eeuw. Met zijn formidabele techniek en vurig spel is hij een ideale vertolker van Schubert en Schumann. Kaarten via www.reeuwijkklassiek.nl.

zaterdag 19 november

Hobby- en brocantemarkt
10:00-17:00 Gouda, Agnietenkapel. In de Agnietenkapel staan zestien deelnemers met o.a. vintage uit het Sint-Gabriël klooster, brocante, haakwerk, brooddeeg, sieraden, kerst- en droogbloemenstukjes en nog veel meer. Gratis toegang.

‘De stoel van Stanoslavski’
14:30 en 20:00 Gouda, Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24B. Toneelgezelschap Het Voetlicht speelt 'De stoel van Stanoslavski’. Toneel met een krachtige inhoud over een thema dat actueler is dan ooit: macht. Wie heeft het, hoe houd je macht en wat doen de onderdrukten zelf? De voorstelling is energiek, gewaagd, heftig, zeer fysiek en fascinerend tegelijk. Kaarten a 15 euro zijn te bestellen via: www.toneelvereniginghetvoetlicht.nl.

Concert met kamermuziek
20:00 Schoonhoven, Remonstrantse kerk, Kruispoortstraat 10. Anna Lachegyi (viola da gamba) en André Poortvliet (klavecimbel) spelen barokmuziek. Op het programma staan werken van Johann Sebastian Bach en zijn zoon Carl Philipp Emanuel. Entree: 15 euro. Kaarten zijn te reserveren via www.consortofvoices.nl.

Concert met filmmuziek
20:00 Waarder, PKN Gereformeerde Kerk, Dorp 24. Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen brengt een programma met filmthema's ten gehore. Muziek uit onder meer The Phantom of the Opera, de serie Startrek en de films The X-men, Le Gendarme de Saint Tropez, The Gremlins, Gladiator en La Vita è Bella. Het opleidingsorkest speelt vooraf filmmuziek uit Movie Blockbusters, Alladin en On My Way uit Brother Bear. Toegang is gratis.

zondag 20 november

Lezing over 'morele paniek in tijden van crisis'
11:45-13:15 Gouda, Agnietenkapel. Op uitnodiging van het Agnietenconvent geeft Wiep van Bunge, hoogleraar in de geschiedenis van de filosofie, een lezing over ‘De eeuwige val van Rome: morele paniek in tijden van crisis’. Ten tijde van de Syrische vluchtelingencrisis haalde Mark Rutte de Financial Times met de waarschuwing dat Europa voorzichtig moest zijn: ook Rome was ten onder gegaan toen het zijn grenzen verwaarloosde. Vooral conservatieve critici mogen graag op de val van Rome wijzen om de dreiging te duiden die van nieuwkomers kan uitgaan. Onder historici woedt al decennia een debat over de vraag of Rome inderdaad gevallen is. Of was sprake van een geleidelijke transformatie? En waarom zouden we de toekomst van Europa überhaupt moeten vergelijken met het lot van het Romeinse Rijk? Wiep van Bunge is hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Live op zondag: The Murphy Jets
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. The Murphy Jets brengen een origineel goud van oud-repertoire, vanaf de jaren ‘60 tot de vroege jaren ‘70. Om op te dansen of gewoon naar te luisteren. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Rouwcafé Boek en Troost
15:00-17:00 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het Rouwcafé. Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu een partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld en besproken. Thema deze keer is 'Kun jij lichtpunten vinden in deze donkere dagen?' Kosten: 5 euro incl. consumpties. Aanmelden: info@boek-en-troost.nl.

Goudse Glazendienst
17:00 Gouda, Sint-Janskerk. In de Sint-Janskerk wordt een Goudse Glazendienst gehouden. Voorganger is ds. Gerben Roest (wijkgemeente Oostpoort) en cantor-organist is de kerkmusicus van de Sint-Jan, Gerben Budding. Centraal staat Glas 62, over de opstanding. De cantorij zingt onder andere ‘Selig sind die Toten’ van Heinrich Schütz (dit jaar 350 jaar geleden overleden).

dinsdag 22 november

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Yvonne Keuls op bezoek bij bibliotheek Gouda
20:30 Gouda, bibliotheek. Schrijfster Yvonne Keuls komt op bezoek bij de bibliotheek Gouda. Ze wordt geïnterviewd door schrijver, journalist, columnist en programmamaker Malou Holshuijsen. Meer informatie en kaartverkoop: www.bibliotheekgouda.nl.

donderdag 24 november

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Inloopspreekuur computervragen in Van Noord
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor computervragen in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Aanmelden is niet nodig.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Filmavond: Nomadland
20:00 Haastrecht, Theater Concordia. Concordia Filmavond met dit keer de film ‘Nomadland’. Fern is in de 60. Ze is alles kwijtgeraakt sinds de kredietcrisis. Als moderne nomade reist ze met haar busje door het sterk veranderende Amerikaanse westen. Deze film wordt kort ingeleid door Jielis van Baalen, journalist en filosoof. De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à 9 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

vrijdag 25 november

‘Muziek op schoot’ in kinderbibliotheek Van Noord
10:00-11:00 uur Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek organiseert speciale ochtenden voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Op 25 november is er een bijzondere invulling van de ochtend, namelijk met ‘Muziek op schoot’. In samenwerking met Cultuurhuis Garenspinnerij worden kinderen gestimuleerd om te zingen en te bewegen op sintmuziek. Er kunnen maximaal 15 kinderen meedoen aan deze activiteit en per kind één ouder. Aanmelden via bibliotheekgouda.nl/muziek. Toegang is gratis.

zaterdag 26 november

Architectuurwandeling
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Bij deze architectuurwandeling door het centrum van Gouda is er aandacht voor de verschillende bouwstijlen die in de loop der eeuwen gebruikt zijn. In het hart van de stad zijn namelijk gebouwen te vinden uit bijna alle belangrijke stijlperiodes vanaf de Gotiek. Er is niet alleen aandacht voor deze bouwstijlen, maar ook voor verschillende bouwtechnieken. Kosten zijn 4 euro bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Concert kamerkoor Coro d’Oro
15:30 Gouda, Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100. Kamerkoor Coro d'Oro verzorgt een concert omtrent: 'Broers en zussen'; componisten uit muzikale families. Het koor zingt liederen uit de tijd van Bach tot aan de tijd van de Nederlandse broers Andriessen uit de 20-ste eeuw. Het koor brengt een gevarieerd programma, met componisten uit verschillende landen met verschillende onderwerpen, van kerkmuziek tot een lied over de liefde. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te reserveren via www.corodoro.nl of 06-39611731. Ook kaartverkoop aan de zaal.

Kinderfilm De Snowman door het Gouds Symfonie Orkest
15:30 Gouda, Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24b. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum geeft het Gouds Symfonie Orkest een feestelijk concert. Het orkest zal live de ontroerende film De Snowman begeleiden. Kaarten verkrijgbaar via www.gouds-symfonieorkest.nl

zondag 27 november

Kinderfilm De Snowman door het Gouds Symfonie Orkest
15:30 Gouda, Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24b. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum geeft het Gouds Symfonie Orkest een feestelijk concert. Het orkest zal live de ontroerende film De Snowman begeleiden. Kaarten verkrijgbaar via www.gouds-symfonieorkest.nl

maandag 28 november

Lezing: ‘De vrouw in een verzuilde samenleving, Gouda 1850-1960’
20:00 Gouda, Concordia, Westhaven 27. Marianne van der Veer behandelt in een lezing de geschiedenis van de periode van emancipatie en verzuiling in Gouda van 1850 tot 1960. Zij volgt in de lezing het proces van emancipatie van verschillende groepen in de samenleving in de tweede helft van de negentiende eeuw als aanloop naar de verzuiling die rond 1900 ontstaat. Die verzuiling wordt in de jaren zestig van de vorige eeuw losgelaten. In haar lezing zal Marianne van der Veer extra aandacht besteden aan de positie van de vrouw. Toegang is vrij.

dinsdag 29 november

Spreekuur Taalhuis
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

woensdag 30 november

‘Muziek op schoot’ in kinderbibliotheek De Biep
10:00-11:00 Gouda, De Biep, Reigerstraat 37. De bibliotheek organiseert speciale ochtenden voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Op 30 november is er een bijzondere invulling van de ochtend, namelijk met ‘Muziek op schoot’. In samenwerking met Cultuurhuis Garenspinnerij worden kinderen gestimuleerd om te zingen en te bewegen op sintmuziek. Er kunnen maximaal 15 kinderen meedoen aan deze activiteit en per kind één ouder. Aanmelden via bibliotheekgouda.nl/muziek. Toegang is gratis.

Kerstworkshop mozaïek
13:30-16:00 Gouda, atelier MoZaEnZo, Raam 60 (in de Speelwinkel). Maak een sfeervol mozaïekwerk voor de Kerst. Data: woensdag 30 november en vrijdag 2 december. De kosten zijn 35 euro voor twee keer en 17,50 euro voor één keer. Koffie/thee/limonade staan klaar. Voor meer informatie en aanmelden: 06-14125038 of mozaenzo@live.nl.

donderdag 1 december

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1.Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.