• Jan Boerefijn in de door hem zo geliefde verkoopwagen.
• Jan Boerefijn in de door hem zo geliefde verkoopwagen. Foto: Martijn Kuiler

Jan zegt zijn rijdende winkel vaarwel

gouderak • Het binnenstappen van de verkoopwagen voor het kopen van een pak chocoladevla of stuk Stolwijkse kaas is nu enkel nog herinnering. Klinkt sentimenteel, maar het is wel hoe het is nu Jan Boerefijn heeft besloten om de handrem van zijn rijdende winkel aan huis definitief aan te trekken.

Jan maakte afgelopen week met zijn SRV-wagen de laatste rondes in de regio, om 'm donderdagavond voorgoed te stallen naast zijn winkel in het dorpscentrum van Gouderak. "Door de oplopende kosten van onderhoud aan de wagen ben ik genoodzaakt om 'm aan de kant te zetten", geeft Jan (69) aan in het kleine, maar knusse magazijn van zijn winkel. Het staat er vol met opgestapelde bier- en frisdrankkratten. "Ook mijn leeftijd telt mee, al had ik graag nog een paar jaartjes doorgegaan. Maar ja, het loopt nu zo." En daarmee komt er een tijdperk ten einde. "Van de al meer dan 75 jaar dat de zaak bestaat, heb ik het 55 jaar gedaan. Op m'n veertiende ben ik bij mijn vader begonnen die nog echt melkboer was. Na het trouwen met mijn vrouw Sija, hebben we het samen van hem overgenomen. Inmiddels zijn we drie rijdende winkels verder. Zoveel heb ik er al versleten, haha."
De rijdende winkel van Jan Boerefijn groeide uit tot een fenomeen. In het buitengebied van Stolwijk, Gouderak, Berkenwoude en bij de Zuidrandflat in Gouda was hij bij velen kind aan huis. Je zag hem in het donker regelmatig met het meterslange gevaarte tuffen over de polderwegen. "'s Avonds zijn de mensen tenminste thuis", verklaart hij dit late tijdstip. Jan combineerde het altijd met het runnen van de winkel aan de Lange Rol in Gouderak. 's Morgens achter de toonbank - geholpen door Sija als zijn steun en toeverlaat - en 's middags en 's avonds de boer op met de wagen bij de mensen aan huis. Vijf dagen in de week. "Later drie", geeft Jan aan. "Vroeger deed ik overigens ook nog Lekkerkerk aan."

Het besluit om te stoppen laat ook zijn vaste klantenkring zeker niet onberoerd. Velen lieten bij zijn 'afscheidstournee' weten het heel erg jammer te vinden en het zeker te gaan missen. "Ik ben niet zo van al die poespas er omheen, wil er eigenlijk niet zoveel van weten. Heb het er zelf al moeilijk genoeg mee, maar dit raakt je wel. Met die mensen heb je toch een speciale band opgebouwd in al die jaren. Je weet heel veel van elkaar. Leuke dingen, maar ook minder leuke zaken, dat hoort er ook bij. Ik zal het contact gaan missen. Ook zeker op de standplaats in Gouda, waar ik bij de flat altijd stoeltjes neerzette, zodat iedereen op z'n beurt kon wachten. Daar ontstonden vaak de mooiste gesprekken." Of hij nog een leuke anekdote heeft uit het verleden? "Ik heb natuurlijk zo mijn beroepsgeheim, maar vooruit: in Berkenwoude heb ik ooit twee klanten uit het water moeten vissen. De wagen stond stil aan de rand van de weg, tegen de berm. Bij het naar buiten stappen plonsden ze zo de sloot in." Helemaal stoppen doet Jan overigens niet. Met zijn bestelwagen blijft hij boodschappen bezorgen bij klanten aan huis en bij bedrijven, onder andere in Gouda en Moordrecht. Ook de mini-super in Gouderak blijft open. En de rijdende winkel? "Die gaat mogelijk naar een melkboer-museum. Er is serieuze interesse voor", aldus Jan.

Martijn Kuiler