Goudse begroting 2023-2026 aangenomen

gouda • Een minder harde stijging woonlasten in 2023, inspanning voor een nominatie van de Sint-Jan op de Werelderfgoedlijst, en extra armoedesteun: de begroting voor 2023-2026 is vorige week goedgekeurd door de gemeenteraad.

De woonlasten die volgens het voorstel van de begroting met 80 euro zou stijgen in 2023, gaat dankzij een amendement van de VVD minder hard omhoog. In plaats hiervan, gaat de Gouwenaar 15 euro meer betalen. Incidenteel worden de kosten met 15 euro verlaagd, daarnaast wordt de kwijtschelding voor het afval en riool niet meer toegerekend aan de afvalstoffen- en rioolheffing, maar uit de algemene middelen, waardoor de woonlasten verder met 50 euro per huishouden naar beneden gesteld kan worden.

Extra armoedesteun 

De steun voor lagere inkomens werd dit jaar uitgebreid van gezinnen die leven van een inkomen tot 120 procent boven het bijstandsniveau, naar 130 procent. De PvdA wil gaan onderzoeken om die grens voor 2023 op te trekken naar 140 procent. "Dat gaat waarschijnlijk om zo'n 1500 huishoudens," ," licht Max de Groot, fractievoorzitter van de PvdA toe. Daar werd een toezegging voor gedaan van het college.

Goudse glazen

De SGP wil een verkenning laten uitvoeren naar een nominatie van de Goudse glazen en de bijhorende cartons, die tijdens Gouda750 een tijd te zien waren in Museum Gouda, voor een plek op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Dit amendement werd met een ruime meerderheid aangenomen. Het college laat volgend jaar een verkenning uitvoeren naar hoe kansrijk zo'n nominatie eigenlijk is, wat daarvoor moet gebeuren en wat de kosten en het tijdpad zijn. Hiervoor is een bedrag van 25.000 euro gereseveerd uit de algemene reserve.