André Hoogendijk wint Walvisprijs

gouda • André Hoogendijk is de winnaar van de dertiende Walvisprijs van de Stichting Vrienden van Archief en Librije voor het beste historische onderzoek. De Gouwenaar kreeg de oorkonde uitgereikt door burgemeester Bouvy-Koene van Krimpenerwaard.

Hoogendijk (1981) viel in de prijzen met zijn studie "Schrikkelijke gevolgen en groote verwoestingen. De runderpestepidemie van 1865 in Krimpen aan den IJssel. "Het gaat over de aanpak van deze epidemie op landelijk, provinciaal en lokaal niveau", vult Hoogendijk aan. "De ziekte had een grote impact op het dorpje van 1500 inwoners dat Krimpen toen was. Ik schrijf onder meer over strubbelingen in het gemeentebestuur, waarin verschillende veehouders uit het dorp zaten, discussies tussen de burgemeester en de Commissaris van de Koning en de stationering van soldaten in het dorp."

De jury van de Walvisprijs prees het boeiende verhaal, de pakkende details en de voorbeelden die laten zien hoe actueel het verleden kan zijn. "Op basis van goed bronnenonderzoek geeft Hoogendijk een mooi inzicht in de bestuurlijke processen en de reacties die daarop volgden. Hij laat zien hoe de landelijke maatregelen die in 1865 werden genomen hun weerslag hadden op lokaal niveau", aldus juryvoorzitter Yvonne Bos-Rops.

De Ignatius Walvisprijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt door de Stichting Vrienden van Archief en Librije voor een oorspronkelijk historisch artikel over een onderwerp in het werkgebied van het Streekarchief Midden-Holland.